style="text-align: center"

Isnin, 29 Februari 2016

PIZA SWEET BUN

Assalam buat semua..
Dah dua minggu lebih tak datang dapur ni.dah hampir berabuk pun!..
nak blog walking lagi lah,banyak resepi dan info yang telah di post oleh kawan-kawan satu geng tak sempat saya baca lagi.
hari ini saya letak paparan roti olahan semula.
Saya guna Sweet bun ready made ataupun boleh saja guna Sweet bun/Butter bun yang di buat sendiri jika rajin.
Saya pula tak rajin dan nak cepat makan..
dan ini saja lah untuk hari ini...

PIZZA SWEET BUN
Olahan dari dapur suzana

Bahan-bahan
12 biji sweet bun/Butter bun
keju mozarella parut
1 bekas kecil yogurt perisa pilihan/mayonis
serunding daging/ayam/ikan secukupnya

Cara menyediakannya

  • Letakkan Sweet bun ke dalam loyang empat segi.
  • Letakkan yogurt atau boleh juga guna mayonis dan sapu rata-rata di atas permukaan Sweet bun.
  • Taburkan serunding pilihan di atasnya.(saya guna Serunding Daging)
  • Kemudian letakkan keju mozarella parut. 
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 150'c api atas sahaja hingga keju cair
  • Sedia untuk di hidangkan.

Selasa, 16 Februari 2016

SPICY SESAME CAULIFLOWER

Assalam buat semua..
Sebelum ni kalau ada bunga kubis dalam peti ais hanya pandai masak dan campur dalam sayur tumis ataupun masuk dalam Tom yam sahaja.
Ada beberapa resepi yang saya jumpa kat FB untuk bunga kubis yang di masak dengan pelbagai rasa.
Ada beberapa bahan yang saya tukar sesuai dan hampir sama seperti yang ada di dapur.
Untuk resepi di atas rasanya boleh tahan juga sesuai dengan tekak saya.Rasa dan rupanya seperti isi ayam sampaikan Azim ingat saya buat ayam goreng untuknya!
Resepi dari Tip Hero/FB.Untuk lebih jelas lagi boleh tengok videonya kat Tip Hero.

Let's try masak!

SPICY SESAME CAULIFLOWER

Bahan
1/2 biji bunga kubis-potong kecil
minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan adunan batter
1/2 cawan tepung gandum
1/2  cawan susu
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk halia

Sos
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar halia cincang
1/2 cawan kicap manis
1/4 cawan cuka makan-bahan asal cuka beras
1 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk cili-bahan asal Sriracha
1 sudu besar tepung jagung

Taburan
bijan goreng
daun bawang/sup

Cara membuatnya

  • Gaulkan semua bahan batter di dalam satu mangkuk.
  • Panaskan minyak 
  • Masukkan potongan kecil bunga kubis ke dalam adunan batter dan gaul rata.
  • Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan.Toskan.
Untuk membuat sos
  • Gunakan kuali lain dan panaskan  minyak bijan.
  • Tumiskan halia hingga naik baunya.
  • Masukkan semua bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dengan api sederhana..
  • Masukkan bunga kubis yang telah di goreng tadi dan gaul rata.
  • Angkat dan taburkan bijan serta daun bawang/sup
  • Sedia untuk di hidangkan.


Sabtu, 13 Februari 2016

VANILLA CREAM CHEESE MUFFIN

Assalam buat semua...
Awal tahun yang amat sibuk buat saya..
sehingga kadang-kadang tiada masa untuk menulis di sini..
sehingga kadang-kadang saya 'terbuat' tugasan sampai ke lewat petang.
tapi kalau bab-bab memasak sempat juga curi masa time hujung minggu cuba resepi baru.
kali ini saya buat Vanilla cream cheese muffin
Let's try baking.

VANILLA CREAM CHEESE MUFFIN
Oleh:Noor Abdul Rahim.Thanks
www.Bukuresepi.com

Bahan-bahan
1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
2 biji telur-suhu bilik
1 1/2 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan kranberies kering/kismis

150 gm cream cheese-suhu bilik
3 sudu besar gula aising
Cara membuatnya
  • Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan.
  • Kacau cream cheese dan gula aising hingga berkrim.
  • Satukan kesemua bahan kecuali tepung dan cream cheese.Gaul hingga sebati.
  • Masukkan tepung dan gaul sekadar bercampur.Jangan terlebih gaul.
  • Isikan muffin pan atau mangkuk kertas muffin hingga paras 1/3 penuh.
  • Bubuh sesudu besar cream chese dan pusingkan sedikit supaya bercampur sedikit dengan adunan tepung.
  • Bakar di dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 175 'c selama 18-20 minit hingga perang ikut oven masing-masing.

Selasa, 2 Februari 2016

PUDING KASTARD BERKUAH

As-Salam buat semua..
Puding ini selalu saja saya buat kalau ada jamuan.
Mudah dan cepat untuk di sediakan.
Makan sejuk-sejuk  terasa dingin tekak dalam cuaca panas 
tapi kalau kat rumah..
saya sorang lah yang makan puding ni.
anak-anak pemilih..tak makan puding.
Let's try buat

Bahan-bahan
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 tin susu cair
1 1/2 cawan gula halus/ikut manis sendiri

1 cawan tepung kastard 
1 cawan air 
1 sudu kecil esen vanila
ceri merah untuk hiasan

Cara membuatnya
  • Masak agar-agar bersama air hingga mendidih dan gula larut.
  • Tuangkan susu cair dan esen vanila.
  • Bancuh tepung kastard dengan 1 cawan air. 
  • Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding tadi.
  • Kacau adunan hingga hampir pekat.
  • Apabila telah masak tuangkan ke dalam acuan kecil.
  • Biarkan sejuk .
 
 
Kuah kastard
1 tin susu cair
2 gelas air
5 sudu besar gula pasir
secubit garam
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
fruit cocktail

Cara membuatnya
  • Masak susu,air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
  • Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuang ke dalam kuah adunan.
  • Tambah secubit garam dan esen vanila.
  • Biarkan kuah mendidih .
  • Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais supaya sedap di makan sejuk.
  • Untuk menghidang,masukkan kuah ke dalam mangkuk besar.
  • Letakkan ais dan fruit cocktail dan letakkan puding,siap untuk di makan.