style="text-align: center"

Selasa, 26 Julai 2016

PUDING BUIH

Assalam buat semua..
Saya buat puding buih ini menggunakan lebihan putih telur.
banyak tersimpan dalam peti sejuk setelah selesai buat biskut raya yang hanya menggunakan kuning telur sahaja.
Jumpa resepi ini dari buku Senangnya memasak puding dan dessert dari Chef Hanieliza.
Let's try buat.

PUDING BUIH

Bahan A
1/2 paket serbuk agar-agar(5 gm)
1 liter air - saya guna 900 ml sahaja
1/2 cawan gula
1 helai daun pandan-di simpul
5 biji telur gred A-ambil putih sahaja
sedikit pewarna merah

Bahan B(koktel)
1 tin susu cair(400 ml)
1 cawan air buah koktel
1/2 cawan gula
2 sudu makan tepung kastard
2 biji kuning telur-  tak letak
1 tin koktel buahan -tapis airnya

Cara membuatnya
  • Masakkan serbuk agar-agar bersama air,gula dan daun pandan sehingga mendidih.
  • Apabila mendidih ,tutup api dan masukkan pewarna merah.Kacau sebati dan sejukkan.
  • Pukul putih telur di dalam mangkuk sehingga gebu dan ringan.
  • Tuangkan adunan agar-agar ke dalam adunan telur dan kacau dengan mixer hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam acuan yang sudah di basahkan.Sejukkan.
  • Masukkan semua bahan B kecuali koktel buahan ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih sambil sentiasa mengacau.
  • Sejukkan kuah puding dan masukkan ke dalam peti sejuk.
  • Hidangkan puding bersama koktel buah-buahan.

Ahad, 24 Julai 2016

Sabtu, 23 Julai 2016

ONE POT SHRIMP PASTA

Assalam buat semua..
Saya..big fan of pasta!
Macam-macam resepi pasta dah saya cuba,browse sana -sini
semuanya melekat di hati,boleh cuba untuk di buat lagi.
Biasanya saya akan cuba buat resepi pasta yang ringkas dan cepat siap.
dan juga bergantung kepada bahan-bahan yang ada di dapur.
ubah sendiri tak apa asalkan boleh di makan
dinner time lately sekali-sekala makan pasta pun kenyang juga
Resepi dari cookiesandcups.com.
jom tengok resepi selepas di translate ikut ayat saya dan di ubah-suai ikut versi sendiri.
Let's try cooking.

ONE POT SHRIMP PASTA

Bahan-bahan(untuk 2 orang)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar olive oil
1 labu bawang besar-cincang
3 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 sudu besar cuka balsamic-gantikan dengan cuka biasa
air rebusan ayam
1 sudu teh serbuk lada merah-gantikan dengan serbuk lada hitam
pasta linguine secukupnya
udang secukupnya-buang kulitnya
1/2 cawan sos pasta
parsli untuk hiasan/optional

Cara membuatnya

  • Dalam skillet (10 inci)jika tiada guna kuali non stick,panaskan mentega dan olive oil.
  • masukkan bawang besar cincang dan masak untuk selama 5 minit.Kacau sentiasa.
  • Kecilkan api dapur dan masak hingga 20-30 minit sehingga bawang jadi lembut dan golden brown.
  • 5 minit terakhir,tambah bawang putih dan kacau rata.
  • Tambah sos pasta,air rebusan ayam dan serbuk lada hitam dan kacau rata.Jika perlu,tambah sedikit air.
  • Tambah pasta linguine dan kacau rata dalam sos.
  • Buka api dapur secara sederhana tinggi dan biarkan kuah mendidih.
  • Bila mendidih turunkan api dapur ke sederhana panas dan renehkan pasta dan sos selama 15-20 minit
  • Kacau sentiasa supaya pasta tidak melekat.
  • Bila pasta hampir masak,tambahkan udang dan dan gaul rata.
  • Biarkan sebentar hingga udang masak.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat
  • Hiaskan dengan parsli cincang.
  • Sedia untuk di hidangkan.

*untuk menjimat masa memasak,pasta boleh di rebus dahulu sehingga masak dan simpan sedikit air rebusannya.
*jika menggunakan cara di atas,pasta masih tidak masak atau lambat masak dan menyerap semua sos ,tambahkan lagi air dan teruskan memasak
*masa memasak pasta adalah berlainan mengikut brand masing-masing.

Jumaat, 22 Julai 2016

POTATO SALAD with SCALLIONS

Assalam buat semua..
Resepi ini di adaptasi dan di olah semula dari resepi Martha Stewart dalam  Asian Food Channel.
Mudah dan ringkas sahaja .
saja-saja nak test sedap tak rasa daun basil atau dalam bahasa Melayu di panggil daun kemangi/daun selasih.
ok,best juga aroma dan rasanya walau di makan begitu saja seperti dalam salad ini.
Scallions adalah daun bawang tetapi saya menggantikannya dengan bawang merah.
Semasa kejadian scallions tiada di dapur...
Let's try buat.

POTATO SALAD with SCALLIONS

Bahan-bahan
2 biji kentang Russet
beberapa tangkai daun basil
1 biji bawang merah/scallions-potong nipis
1/2 sudu besar susu pekat manis/optional
1 sudu teh jus lemon
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
sedikit garam /optional
mayonnis

Cara membuatnya

  • Rebus kentang hingga empuk.Toskan.
  • Buang kulitnya dan potong kiub
  • Masukkan kentang kiub,bawang merah/scallions,serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta mayonnis dan susu pekat manis serta jus lemon.
  • Gaul semua bahan bersama potato hingga rata
  • Akhir sekali ambil daun basil dan gaulkan bersama salad potato tadi.
  • Sedia untuk di hidangkan

Rabu, 13 Julai 2016

MANGO FLOAT

Assalam buat semua..
Hampir seminggu lebih saya tidak menulis di sini.
hari-hari teringat 'kesayangan' saya ini  tapi dek minggu raya semua masa berlalu begitu sahaja.
Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat rakan-rakan blogger semua
Maaf zahir dan batin .
ok kita tengok dessert yang....
pada mulanya hanya di buat untuk orang lain makan.
tapi saya pula yang lebih-lebih makan.!
best betul dessert ni.. 
kalau nampak dessert ..nikmati lah dengan sepenuh hati.
Saya buat ikut cara yang mudah dan ringkas sahaja ,versi sendiri
Let's try buat.

MANGO FLOAT

Bahan-bahan
biskut vege cracker secukupnya
2 biji mangga saiz sederhana
krim putar secukupnya
biskut vege cracker-di hancurkan
bekas plastik

Cara membuatnya
  • Putar krim putar hingga kental.
  • Potong satu biji mangga dan blend untuk di jadikan puri mangga.
  • Potong dadu satu biji mangga lagi.
  • Susun biskut vege cracker di dalam bekas
  • Paipkan krim putar ke atas biskut
  • Letakkan mangga yang di potong dadu.
  • Paipkan puri mangga dan taburkan dengan serbuk biskut vege cracker.
  • Ulang semula cara sampai 3 lapisan(bergantung pada saiz bekas)
  • Letakkan di dalam freezer untuk semalaman.
  • Hidangkan sejuk.

Selasa, 5 Julai 2016

BISKUR SEMPRIT PELANGI

Assalam buat semua..
Penghujung Ramadhan hari ini
tentu saya akan rindu pada Ramadhan lagi..
post yang terakhir sebelum raya esok.
sementara menunggu kek siap di bakar saya letak resepi biskut 
semprit pelangi ni.
Elok guna dua warna sahaja sebab kalau 3 warna jadi macam saya tu lah,habis tercampur jadi kaler tak cantik.
Nampak macam biskut hampir hangus pulak!.
untuk sukatan gula aising 150 gm tu rasanya amat manis bagi tekak saya.Jadi pandai-pandailah adjust yer.
Let's try baking.

BISKUT SEMPRIT PELANGI

Bahan-bahan
250 gm mentega
150 gm gula aising   
1 biji kuning telur
250 gm tepung red rose
150 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikti pewarna

Cara membuatnya

  • Ayakkan tepung red rose,tepung kastard dan tepung jagung.Ketepikan.
  • Pukul mentega dan gula hingga sebati.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
  • Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
  • Bahagikan doh kepada beberapa warna jika suka.
  • Panaskan oven pada suhu 170 'c.
  • Sediakan loyang pembakar dan tabur sedikit tepung atau sapu sedikit mentega.
  • Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang.
  • Buat dalam 2.5 cm panjang
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170 'c selama 15 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dahulu  sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

Sabtu, 2 Julai 2016

GULAI TELUR SOTONG

Assalam buat semua..
Di Kota Bharu,Telur sotong yang frozen mudah di dapati
di jual dengan harga Rm 30-35 sekilo
Macam-macam resepi boleh di masak dengan Telur sotong ni
kalau kat kedai makan biasanya yang famous sekali tentulah Maggi telur sotong
Hari ini saya cuba masak gulai pula.
baru pertama kali cuba,juadah untuk berbuka petang nanti.

GULAI TELUR SOTONG

Bahan-bahan
250 gm telur sotong
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
2 biji cili hijau-belah dua buang biji
1 sudu teh biji ketumbar
1 kotak santan
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai
1/2 biji timun-potong baji
garam,gula secukup rasa
serbuk cukup rasa Maggi
air secukupnya

Cara membuatnya

  • Tumbuk atau kisar bawang merah dan putih,kunyit dan cili padi dan biji ketumbar.
  • Masukkan santan ke dalam periuk dan tambah sedikit air untuk kepekatan yang di inginkan.
  • Masukkan semua bahan-bahan yang telah di tumbuk/kisar tadi serta satu batang serai.
  • Masak hingga mendidih dengan api sederhana sambil di kacau sekali-sekala.
  • Bila kuah mendidih,masukkan telur sotong,timun dan lada hijau.
  • Biarkan ia mendidih sekali lagi.
  • Perasakan dengan serbuk cukup rasa maggi, garam dan gula secukup rasa.
  • Sedia untuk di hidangkan.

Jumaat, 1 Julai 2016

BISKUT GAJUS RANGUP

Assalam buat semua..
Try buat satu resepi biskut dari Majalah Saji Jun 2016 keluaran 200 resepi terbaik koleksi biskut dan kek.
Padan dengan namanya,agak rangup juga biskut gajus ini.
Malas nak terap dengan acuan bentuk gajus,saya guna penerap empat segi sahaja.Cepat siap.
Let's try baking

Bahan-bahan
150 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
150 gm mentega
100 gm gula halus
10 gula perang
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila

Hiasan
gajus 
kuning telur campur sedikti air dan pewarna kuning

Cara membuatnya

  • Mentega,gula halus dan gula perang di pukul hingga kembang.
  • Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
  • Kemudian masukkan tepung gandum,tepung kastard dan tepug jagung.
  • Uli hingga jadi doh 
  • Canai dan terap doh menggunakan acuan mengikut kreativiti anda.
  • Hiaskan gajus di atas doh dan sapukan dengan kuning telur.
  • Bakar dalam ketuhar pada suhu 150'c selama 20 minit.