style="text-align: center"

Ahad, 30 Oktober 2016

OH MY GOSH MUFFIN


Assalam buat semua..
Sementara cuti masih berbaki satu hari lagi,saya kongsikan satu lagi resepi muffin yang menjadi kesukaan anak-anak saya..
sebab..ia ada coklat cip !
Saya ubah -suai resepi ini mengikut bahan yang ada di dapur
Teksturnya lembut,moist dan sederhana manis
Sedap di makan ketika masih suam-suam.
resepi asal dari All Recipe.com
Let's try baking.

Bahan-bahan
1/2 cawan butter
1 cawan pisang yang dihancurkan
1/4 cawan sour cream
2 cawan tepung superfine
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 cawan coklat cip
3/4 cawan gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 175'c.
  • Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat
  • Putar butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur dan esen vanila.Putar lagi.
  • Masukkan pisang dan sour cream serta coklat cip.
  • Kaup-balikkan tepung hingga rata.
  • Isikan 3/4 penuh cawan muffin,tabur sedikit coklat cip diatasnya.
  • Bakar hingga masak selama lebih kurang 25 minit bergantung pada oven masing-masing.

Sabtu, 29 Oktober 2016

LEMON BUTTER CHICKEN PASTA

Assalam buat semua..
Tengah -tengah bercuti ni best juga dapat update blog.
Sementara orang tu sibuk dengan urusannya dan tak ajak saya jalan-jalan cari makan,bolehlah saya tulis-menulis di sini.
Resepi pasta kali ini simple sahaja dan mempunyai rasa yang ringan dengan aroma lemon yang saya suka.
Resepi di bawah telah saya adjust ikut bahan yang ada di dapur.
Resepi sebenar menggunakan Pasta Angle Hair dari Delish.com
Let's try buat

LEMON BUTTER CHICKEN PASTA

Bahan-bahan
Spaghetti-di celur hingga lembut.
1 sudu besar extra virgin oil
2 keping dada ayam
serbuk lada hitam
2 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 biji bawang bombay-cincang 
1 biji lemon-potong nipis
1/4 cawan butter
1/3 cawan jus lemon
parutan kulit lemon/lemon zest
Red pepper flakes
3 cawan spinach
1/4 cawan parmesan-untuk taburan
1/2 cawan air rebusan pasta

Cara membuatnya

  • Panaskan olive oil dengan api sederhana.Letakkan dada ayam dan taburkan serbuk lada hitam dan garam di setiap bahagian.
  • Masak selama 10 minit di setiap bahagian atau sehingga masak. 
  • Angkat dan potong kepada kepingan kiub kecil.
  • Dengan kuali yang sama,cairkan butter dan masukkan bawang merah dan bawang putih cincang .
  • Tambahkan jus lemon,lemon zest,lemon slices dan kacau rata.
  • Masukkan pula red pepper flakes dan kepingan ayam serta air rebusan pasta.Kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan spinach.Tambahkan pasta dan gaul rata
  • Angkat dan taburkan parmesan di atasnya dan sedia di hidangkan.

Rabu, 26 Oktober 2016

CHEESY FRIED SOSEJ

Assalam buat semua..
Makanan kudapan pada waktu petang.
Mudah dan cepat saja nak membuatnya.
Tapi kejadiannya tidak cantik bulat kerana saya menggorengnya di dalam kuali.
Videonya kat Tasty. 
Resepi di bawah telah saya adjust ikut keperluan sendiri
Let's try buat

CHEESY FRIED SOSEJ

Bahan-bahan
4 keping cheesedale
4 batang sosej-celur sebentar

adunan batter
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan susu segar
1 biji telur

lidi sate
minyak untuk menggoreng terendam

Cara membuatnnya

  • Ambil sekeping cheesedale,letak sosej di tengah dan gulung dengan kemas.
  • Cucuk dengan lidi sate di tengahnya.
  • Buat sampai habis
  • Letak dalam freezer selama 20 minit.
  • Campurkan semua bahan di dalam mangkuk kecuali susu.
  • Masukkan susu sedikit demi sedikit untuk mendapat kepekatan batter yang sesuai untuk menyalut.
  • Masukkan batter ke dalam gelas.
  • Panaskan minyak untuk goreng terendam sebaiknya menggunakan periuk dalam.
  • Celupkan sosej ke dalam batter sambil di pusing hingga rata dengan cara memegang lidi sate.
  • Goreng di dalam minyak yang sederhana panas sambil memegang lidi sate dan di pusing-pusingkan supaya masak rata.
  • Toskan di atas kertas tisu penyerap minyak
  • Makan dengan sos pilihan.

Selasa, 25 Oktober 2016

ROTI INTI CHEESE 'N' SOSEJ

 Assalam buat semua..
Baru nak tulis resepi roti yang telah di buat pada minggu lepas.
Sekali-sekala boleh lah buat roti sebab time nak menguli tu yang tak tahan rajinnya !
Kalau ada bread maker mungkin kerja menguli akan jadi lebih senang sedikit kalau time penat tu..
Coming soon la yang tu nanti..
saya menggunakan resepi Roti sarang lebah untuk doh roti ini.
Intinya menggunakan kepingan cheese dan sosej 

DOH ROTI
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yis
1/4 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula halus
1/4 cawan plain yogurt-suhu bilik
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam

inti-kepingan cheesedale potong kecil
sosej di celur dan potong 
sapuan-1 biji kuning telur
tabur-bijan hitam

Cara membuatnya

  • Satukan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh yang elastik.
  • Perap sehingga doh kembang dua kali ganda.
  • Tumbuk doh dan buang anginnya.
  • Isikan dengan kepingan cheesedale dan sosej.
  • Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan dalam loyang sesuai.
  • Tunggu sehingga doh kembang sekali lagi 
  • Sapukan dengan kuning telur.
  • Taburkan dengan bijan hitam
  • Bakar hingga masak dengan suhu oven antara 180'c-200'c bergantung pada jenis oven masing-masing.
  • Sapukan dengan mentega ketika masih panas untuk nampak berkilat.

Ahad, 23 Oktober 2016

FAMILY DAY 2 ZAMRUD


Assalam buat semua
Kenangan terakam semalam..
22 Oktober 2016.Kami mengadakan hari keluarga dengan rakan -rakan setugas.
Lari sekejap dari kesibukan hospital.
Lokasi tempat kejadian-Pantai Perkasa Melawi daerah Bachok Kelantan
 Barbeque time .
Menu bakar adalah ayam ,kambing ,sosej dan filamen crab stick
Dari kiri Shida,Liza,Azfar,Rawandi dan Akmal yang menganjurkan 'parti'bakar-bakar di tepi pantai ini.
Makan time !
Hati yang resah menjadi tenang menikmati pelbagai makanan dengan permandangan lautan lepas sambil di sapa angin dari lautan
Geng mummy mesyuarat tepi pantai sambil lepak atas meja kayu.Best duduk-duduk di sini sambil memandang lautan lepas,hilang stress seharian.
Kami jarang dapat bersama dan rehat sebegini dek kesibukan tugas setiap hari.
Sampai-sampai jer dua orang ni- Pija dan Naja terus gi ambil pinggan dengan sopan santunnya tapi kena tahan sekejap sebab jurufoto nak ambil gambar.Posing dengan mama Solihin sekali.
Acara untuk kanak-kanak - berebut cekelat.

Kalau dapat makan,macam ni lah jadinya-senyuman sampai telinga dari Emee,Pija,Naja ,Pah dan suami nun di belakang sekali.
Sehati dan sejiwa dengan tema biru..papa dan mama budak comel kat bawah tu.
Muhammad Solihin...aka Soleh,mok cik merindui mu!
Ehh..ehh mana gambar saya!..lupa lagi sebab sibuk dok ambil gambar orang.

Jumaat, 14 Oktober 2016

APPLE RING

Assalam buat semua..
Saya tak makan epal segar.
Kalau di olah buat apa-apa resepi barulah saya makan.
Lagi satu,saya tak makan epal hijau cuma yang merah saja saya guna.
An apple a day keep doctor away tu tak ada lah dalam buku hidup saya.
Resepi hari ini sedap dimakan bersama aiskrim vanila atau taburkan saja gula aising bercampur serbuk kayu manis.
Saya letak gula aising kosong sebab anak-anak tak makan serbuk kayu manis.
Resepi dari Dapur Kak Noor.Thanks
Let's try goreng

Bahan-bahan
5-6 biji epal hijau atau merah
1 biji telur di sejukkan
1 cawan tepung serbaguna/gandum
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh garam
susu segar secukupnya
1/2 cawan gula pasir halus   saya guna gula aising
minyak untuk menggoreng
    
Cara membuatnya

  • Potong epal bentuk bulat guna cutter atau seumpamanya.
  • Masukkan kesemua bahan bater ke dalam mangkuk dan bancuh adunan/kepekatan untuk menyalut.
  • Panaskan minyak .
  • Celupkan epal ring ke dalam bater dan goreng hingga perang.Toskan.
  • Campurkan gula pasir halus bersama serbuk kayu manis
  • Gaulkan epal yang di goreng tadi.
  • Sedap di makan ketika masih panas.

Rabu, 12 Oktober 2016

PUDING SUSU KIWI

Assalam buat semua..
Lama tak buat puding.
Hujan-hujan pun nak makan puding juga.Terjumpa buah kiwi dalam peti sejuk.
Macam biasalah beli bahan-bahan masakan buat stok untuk apa-apa resepi untuk blog.
Lama-lama duk terperap dalam peti ais,terlepas pandang
Nak bagi cepat habis,saya buat puding.
Resepi dari Sinar kehidupanku.Thanks...

PUDING SUSU KIWI

Bahan-bahan
10 gm serbuk agar-agar
700 ml air
1/2 cawan gula pasir
400 ml susu segar atau susu cair
200 ml santan
2 helai daun pandan
buah kiwi secukupnya-hancurkan dan sebahagian lagi di potong separuh bulat

pewarna hijau   saya  tambah

Cara membuatnya
  • Satukan serbuk agar-agar,air dan daun pandan.
  • Masukkan gula pasir,susu dan santan dan masak hingga gula larut.
  • Masak dengan api yang kecil dan kacau sebati semua bahan .
  • Bila mendidih,padamkan api dan bahagikan kepada dua bahagian.
  • Satu bahagian di masukkan pewarna hijau.dan separuh lagi di biarkan warna putih(warna asal)
  • Susunkan buah kiwi bentuk separuh bulat di dinding bekas acuan.
  • Curahkan sedikit adunan warna putih.
  • Biar ia keras sedikit,barulan masukkan kesemua adunan warna putih untuk elakkan potongan kiwi jadi terapung
  • Satu bahagian lagi yang hijau masukkan buah kiwi hancur
  • Sejukkan bahagian putih dahulu dan biar lapisannya keras sedikit.
  • Goreskan dengan garfu dan curahkan lapisan kedua yang hijau.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga keras.

Isnin, 10 Oktober 2016

ZUCCINI BROWNIES

 Assalam buat semua..
First time buat brownies guna sayur
Ingatkan ada la rasa Zuccini tu dalam brownies ni,tapi tak terasa pula timunnya
Azim makan dan tak sedar dalam brownies ni ada timun
kalau tidak jangan haraplah dia nak makan timun
Segalanya di tutupi oleh rasa coklat di dalamnya
teksturnya moist dan lembut sahaja walaupun dalam adunan tiada telur di gunakan.
Untuk toppingnya pula saya adjust sukatan gulanya.
resepi sebenar ada kat All recipes.com.
Let's try baking

ZUCCINI BROWNIES

Bahan-bahan
1/2 cawan minyak sayur
1 1/2 cawan gula kastor
2 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan unsweeten serbuk koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 cawan zuccini parut
1/2 cawan walnut cincang
1/4 cawan susu    saya tambah.
coklat cip untuk taburan atas   saya tambah 

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'c.Lengserkan loyang dan alas dengan baking sheet.
  • Dalam mangkuk campurkan gula,esen vanila,dan minyak sayur.Kacau sampai gula larut.
  • Campurkan tepung gandum dengan soda bikarbonat dan serbuk koko.
  • Gaulkan ke dalam adunan basah dan tambah Zuccini dan walnut.Gaul rata.
  • Taburkan coklat cip di atasnya.
  • Curahkan ke dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah di panaskan selama 25-30 minit atau sehingga masak.
Untuk toppingnya
6 sudu besar serbuk koko
1/4 cawan mentega
1/4 cawan susu
susu pekat ikut kemanisan sendiri
1/2 sudu teh esen vanila 

Campurkan semua bahan dan panaskan di atas api sederhana.
Kacau hingga larut dan licin.Sejukkan.
Paipkan di atas brownies dan potong bentuk empat segi.

Jumaat, 7 Oktober 2016

ROASTED TOMATO GRILLED CHEESE SANDWICH

Assalam buat semua..
Hari ini pun hujan lebat masih turun lewat senja sampai awal malam kat Kota Bharu.Sepanjang minggu.Sejuk.
Buat sandwich waktu malam..makan panas-panas dengan secawan nescafe kosong kesukaan saya.
What a heaven...best.That's all.
Resepi dari Home Cooking Adventure
Dah translate jadi bahasa campur-campur dah..
Let's try buat.

Bahan-bahan(make about 4 sandwich)

Roasted tomatoes
250 gm tomato ceri
2 ulas bawang putih-cincang halus
15 ml olive oil
1/2 sudu teh garam
biji lada hitam-tumbuk kasar

For the sandwich
1 1/2 (150 gm) cheddar cheese-parut
butter-suhu bilik
daun basil segar/salad iceberg
8 keping roti sandwich

Cara membuatnya
Prepare roasted tomatoes
  • Panaskan oven pada suhu 190'c
  • Dalam mangkuk,campurkan tomato,bawang putih,olive oil,garam dan serbuk lada hitam.
  • Letakkan tomato di atas baking sheet dan ratakan.
  • Bakar selama 25-30 minit sehingga menjadi roasted tomato.
Prepare the sandwich
  • Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  • Sapukan butter pada pada kedua-dua belah kepingan roti.
  • Letakkan cheddar cheese parut,roasted tomatoes dan daun basil.
  • Letakkan sekeping lagi roti di bahagian atas. 
  • Letakkan dalam non stick pan dan bakar(3 minit).
  • Tekan sedikit dengan spatula dan balikkan sebelah lagi dan bakar sampai crispy,golden brown dan cheese melted.
  • Hidangkan segera. 

Rabu, 5 Oktober 2016

I WILL ALWAYS BE WITH YOU...

Photo by me 2016-Suzanna Ibrahim
Lokasi: Pantai Bukit Keluang,Besut,Terengganu.
I will always be with you..
..'Bila jiwa rasa resah,
  ambil nafas dan senyumlah,
  kerana langit masih cerah!.'

Isnin, 3 Oktober 2016

CUCUR SAYUR RANGUP

Assalam buat semua..
Hari ini pada sebelah petang hingga ke awal malam hujan turun tak berhenti-henti.
Best juga makan cucur yang masih panas-panas.
Tengah sejuk-sejuk tak dapat nak keluar rumah,laju la makan cucur yang baru lepas di goreng ni.
Rangup di luar dan lembut saja di dalam
Resepi dari Seharum dapur bonda kc.Thanks.
Let's trybuat.

Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk ikan bilis/optional
1 sudu besar minyak masak
1 biji telur ayam
*gaul rata semua bahan

Bahan B
1 cawan kubis
1 cawan karot
1 cawan daun sup,daun bawang
1 biji bawang besar
*semua bahan di hiris halus

2 cawan air,jangan di habiskan,bergantung pada tepung ,bancuhan tidak terlalu pekat atau cair.

Pilihan lain
ikan bilis -goreng dahulu dan tambah dalam adunan
udang-potong kecil

Cara membuatnya

  • Masukkan bahan B ke dalam bahan A
  • Gaul rata supaya sebati
  • Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang sesuai untuk di goreng.
  • Masukkan ikan bilis atau udang jika ada.
  • Sesuaikan rasanya dan rehatkan selama 10 minit.
  • Goreng hingga habis.
  • Toskan minyak dan hidangkan bersama sos pilihan.