Sabtu, 19 Disember 2020

BICARA DETIK

BICARA DETIK

Biarkan detik yang berbicara
dengan bicara ketentuan
tentang kisah lalu
jua kisah mendatang
kerana kita sudah lama terkulai
tanpa upaya untuk menitip kata
lantaran takdir yang melanda. 

Biarkan detik yang berbicara
tentang impian
tentang harapan
tentang segala yang pernah
tertancap di ancala hati. 
Kerana kita tidak bisa lagi
melukis impian 
jua harapan.
dengan warna ketentuan
kerana takdir telah lama
membawa segala warna itu pergi
dan yang tinggal cuma
fatamorgana.

Biarkan detik yang berbicara
dan kita tadah lah dengan reda
segala takdir
kerana kita hanya insan
yang tidak bisa lari
dari ketentuan takdir. 

Sayang.. 
Hanya itu yang ku mohon. 
-AM-

Jumaat, 11 Disember 2020

BISKUT TART NENAS BUNGA

 

Assalam buat semua.. 
Biskut Tart Nenas menjadi kesukaan saya dari dulu-dulu lagi. 
Tidak kira samada Tart Nenas gulung, Tart Nenas cheese ataupun Tart Nenas kiub. 
Pasal jem Nenas pula, malas nak buat. 
Selalunya saya beli di kedai bakeri sahaja.
Ok, let's try baking. 

BISKUT TART NENAS BUNGA

Bahan
200 gm. Mentega 
300 gm.tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur gred A
1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Pewarna kuning

Jem nenas secukupnya-di gentel bulat. 

Cara membuatnya
Satukan mentega, susu pekat manis dan kacau rata.
Masukkan esen vanila, pewarna kuning dan kacau sebentar. 
Tambahkan tepung iagung dan tepung kastard.Kacau rata. 
Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul hingga doh tak lekat di tangan. Ketepikan. 
Ambil sedikit adunan dan terap dengan acuan tart bunga.
Buat sampai habis.
Isikan inti jem nenas.
Bakar dalam oven pada suhu 140'c selama 20-30 minit bergantung pada oven masing-masing.
Bila sudah masak, sejukkan dahulu kemudian simpan dalam bekas kedap udara.

Selasa, 8 Disember 2020

KEK PISANG MERELIT


 Assalam buat semua.. 
Lama dah tak buat Kek Pisang.
Kek ni moist dan tidak begitu manis 
Hias cantik-cantik tentu tambah selera nak makan. 
Lupa pula nak bakar dulu kepingan badam tu, nampak tidak lah perang sangat. 
Teksturnya lembut dan gebu. 
Jom tengok resepi dari Mariana Zainal
Let's try baking. 

KEK PISANG MERELIT

Bahan A
3 biji pisang atau 1 cawan pisang lecek.
3/4 cawab gula kastor
4 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung
1 sudu besar perahan lemon/optional
Secubit garam

Bahan ayak B
1  1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Hiasan
Pisang-potong nipis
Biji kuaci dan kepingan badam-bakar sebentar.

Cara membuatnya

.Satukan bahan A-minyak, telur, garam dan masukkan ke dalam blender dan kisar.
 .Masukkan pisang lecek dan kisar sekejap lagi. Masukkan jus lemon. 
.Satukan bahan ayak dalam bekas dengan bahan kisar. Kacau sebati. 
.Panaskan oven pada suhu 15'c(oven saya). 
.Alas loyang 8 " dengan baking sheet. 
.Tuang adunan dan tabur hiasan jika suka. 
.Bakar selama 40-45 minit bergantung pada oven masing2.