MEE BANDUNG
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 1 paket mee kuning(saya guna mee hoon)
- 10-15 ekor udang
- 5 ekor sotong
- 2 keping dada ayam-dipotong kecil
- 50gm udang kering-kisar
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 4 sudu besar cili kering kisar
- 4 sudu besar sos cili
- 4 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar sos tiram
- 4 biji telur
- sawi,bawang goreng
- hirisan cili merah
- gula ,garam
- tauhu goreng -hiris nipis
- limau kasturi/limau nipis
- sedikit tepung jagung- untuk memekatkan kuah.
*utk.memekatkan kuah boleh juga mengunakan 2 biji keledek yang direbus dan dilenyek atau kacang tanah goreng yang dikisar.
- Celur mee/mee hoon dan ketepikan.
- Kisar bawang besar,bawang putih.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar.
- Masukkan udang kering yang telah dikisar dan tumis hingga naik bau.Kemudian masukkan air,udang,ayam dan sotong.
- Didihkan hingga masak.Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api.Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul sedikit.Masukkan telur ke dalam kuah dan kacau sebentar.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan kedalam kuah .Kacau hingga sebati dan agak pekat sedikit.
- Akhir sekali masukkan sawi.
- Tutup api.Bila menghidang curahkan kuah atas mee hoon.Tabur bawang goreng dan tauhu,hirisan cili dan limau kasturi.Siap untuk di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan