Daging masak lada hitam ini sangat sedap bila ditambah lada hitam kasar yang telah di tumbuk dan di perap bersama-sama dengan daging dan kemudiannya di goreng.Resipinya di intai kat blog dari dapur Kak Jee.Terimakasih Kak Jee di atas resipi yang sedap ini.
Daging masak lada hitam.
Bahan-bahan
- 200gm.daging
- 2 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 sdb.sos tiram
- 2 sdb.lada hitam-di tumbuk
- 1 sdt.tepung jagung
- 3 helai daun limau purut
- garam /gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Daging di hiris nipis dan di perap dengan 1 sudu besar lada hitam.Bubuh sedikit garam.Perapkan selama 1/2 jam.
- Potong bulat bawang besar.Bawang putih dan halia di hiris nipis.
- Panaskan kuali,goreng daun limau purut sampai garing.Ketepikan
- Masukkan halia dan goreng garing.Tepikan. Di ikuti oleh bawang putih dan bawang besar dengan cara yang sama.
- Masukkan daging dan goreng sampai kecut.Campurkan sos tiram dan 3 sudu besar air
- Masukkan satu sudu besar lada hitam kisar .Gaul rata dan biarkandaging masak.
- Masukkan semua bahan yang di goreng tadi dan sedikit tepung jagung yang telah di bancuh dengan air.Tambahkan sedikit gula.
- Siap untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan