As-Salam buat semua...
Ikan masak kicap ni sedap sangat kalau sekali-sekala di makan dengan nasi panas.Kita boleh menggunakan Ikan kembung dan Ikan bawal.Di dalam resipi ini saya menggunakan ikan tongkol.
Ikan masak kicap ni sedap sangat kalau sekali-sekala di makan dengan nasi panas.Kita boleh menggunakan Ikan kembung dan Ikan bawal.Di dalam resipi ini saya menggunakan ikan tongkol.
IKAN MASAK KICAP SEDAP
Resepi: : dayangjack.blogspot.com/ thanks
Bahan-bahan :
Resepi: : dayangjack.blogspot.com/ thanks
Bahan-bahan :
- 4 ekor ikan kembong besar (digoreng seperti biasa)
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
- sedikit hirisan cili benggala
- sedikit cili giling
- 1 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 helai daun limau purut-hiris halus
Bahan-bahan kisar :
- 1/2 labu bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
Cara membuatnya :
- Tumis bahan-bahan kisar hingga berbau wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis dan sos tomato. Kacau hingga sebati. Masukkan air secukupnya.
- Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang goreng dan cili benggala. Gaul-gaulkan selama lebih kurang 1 minit. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.
- Setelah sebati, tutupkan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan