As-Salam semua..resipi kuah lodeh ini saya buat semasa hari raya ke -3 yang lepas tapi baru sekarang dapat giliran nak masuk ke blog.Resipi asal di ambil dari blog Potret kasih.Terimakasih ye.Saya ingin berkongsi di sini pula sebagai rujukan di masa akan datang.
SAYUR LODEH
Sumber:Potret kasih
Sumber:Potret kasih
Bahan-bahan
- 1/2 biji kobis
- 1 biji karot
- 1 biji terung
- 20 btg kacang panjang
- 1 keping tempe – dipotong dan di goreng sebentar.
- 4 biji kentang - dipotong kecil
- 1 paket suhun ( 50 g )
- 2 keping tauhu-di goreng dan di potong kiub
- 100 g udang basah
- 1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
- 2 keping fucuk
- garam/gula secukup rasa
Bahan kisar
- 1 sudu besar udang kering
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 3/4 inci halia
- 3/4 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 4 biji cili merah
- 1 inci kunyit hidup
Cara membuatnya
- Semua sayuran di bersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan santan cair dan kentang. Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.
- Masukkan santan pekat dan sayuran yang lain, suhun, fucuk,tauhu dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
- Paling senang, beli yang siap di jual dalam plastik, jenama berbagai (Nona, Adabi dan sebagai)
- Basuh plastik berisi beras dan rebus dalam air yang melitupi plastik beras .Kalau air kurang, tambah lagi ke dalam periuk.
- Semasa di dalam periuk balik- balikkan kampit nasi supaya masaknya rata.
- Boleh di masukkan daun pandan dan garam ke dalam air rebusan.
- Apabila sudah masak, angkat nasi impit, kemudian perlulah di sejukkan selama 12 jam sebelum dipotong. Jika tidak, nasi impit tidak akan menjadi mampat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan