Ahad, 2 Oktober 2011

OVALETTE

Nama panggilan lain bagi ovalette ialah quick 75.Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.
Ovalette merupakan pengemulsi atau pengstabil yang di gunakan untuk membuat kek span dan kek -kek  yang menggunakan telur sebagai bahan  untuk melembutkan kek.
Selain daripada kek span  ada juga resipi kek sarawak dan apam  yang mengunakan  ovalette sebagai bahan pengstabil.
Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek naik dan memerangkap udara  dengan lebih cepat.

Ovalette menjadikan kek mudah mengental,stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia di kacau,di bakar atau di kukus.Kek span yang mengunakan ovalette  mampu mengekalkan bentuk kek di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah di masak.
Sumber:Dapur Azli Razali
Gambar:Cik Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan