Biscotti arettwice bakedce biscuits originating in the Italian city of Prato .The biscuits are oblong-shaped almond biscuits made dry and crunchy through cutting the loaf of dough while still hot and fresh from baking in the oven-from Wikipedia.
PISTACHIO BISCOTTI
Sumber:Majalah Saji Sept.2007
Bahan-bahan
- 1 cawan pistachio-potong halus
- 2 3/4 cawan tepung gandum
- 1 1/2 sdk.serbuk penaik
- 1/4 sdk.garam
- 1/2 cawan mentega
- 3 biji telur
- 45 ml.air
- Ayak tepung dan serbuk penaik.Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur,air,garam dan pukul lagi.Masukkan tepung dan kacang pistachio dan gaul rata.
- Bentukkan doh membentuk selinder dan bakar pada suhu suhu 180'c sehingga masak.
- Setelah biskut sejuk,potong menyerong mengikut saiz yang di sukai.
- Kemudian bakar sekali lagi pada suhu 170'c sehingga kelihatan garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan