PUDING BISKUT MILO
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 1 paket agar-agar serbuk
- 1000 ml.air
- biskut marie-secukupnya
- 1 biji telur-di pukul sedikit
- sedikit garam
- 1 sudu teh esen vanila
- gula-ikut manis
- 4 sudu besar milo
- 1 tin susu cair
Cara membuatnya
- Masukkan air,serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk dan masak hingga semua agar-agar dan gula larut.
- Campurkan milo dan susu cair dan tambahkan ke dalam agar-agar dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
- Apabila mendidih masukkan telur sambil di kacau tanpa henti.
- Masukkan esen vanila dan sedikit garam.
- Sediakan acuan.Letakkan biskut marie yang di patah-patahkan dan masukkan sedikit dari adunan agar-agar.Biarkan sebentar.
- Jangan masukkan kesemua agar-agar kerana biskut akan timbul di permukaan.
- Bila agar-agar kelihatan hampir keras masukkan beberapa keping lagi biskut marie yang di patahkan dan curahkan lagi adunan agar-agar secara perlahan-lahan.Elok saja di gunakan senduk.
- Sejukkan puding sebelum di masukkan ke dalam peti ais.
- Bila puding sudah keras bolehlah di potong dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan