TAUHU GORENG
Sumber:Majalah Saji Oktober 2009
Bahan-bahan
- 1 keping tauhu putih
- 1 biji telur
- 3 sudu besar susu cair
- 3 sudu besar tepung gandum
- minyak -untuk menggoreng
- 3 sudu besar air
Bahan sos
- 100gm cili kering
- 1-11/2 cawan gula(ikut manis)
- 10 ulas bawang putih
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu teh cuka
- 2 cawan air
Bahan hiasan
- 1 biji timun-hiris
- 1 biji sengkuang-hiris
- kacang tanah-kisar/tumbuk halus
- sotong kering -di goreng dan siat halus
Cara membuatnya
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk bersama susu cair dan air.Kacau hingga sebati.
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali untuk goreng terendam.
- Celupkan tauhu ke dalam adunan telur.Kemudian gaulkan/salut dengan tepung gandum dan celupkan sekali lagi ke dalam adunan telur.
- Ulang semula-dengan gaulkan sekali lagi dalam tepung gandum hingga rata.(2 kali dalam adunan telur dan 2 kali dengan tepung gandum).
- Apabila minyak panas,gorengkan tauhu tersebut hingga garing .
- Angkat dan potong tauhu menjadi bentuk kiub kecil kepada 9 bahagian.
- hidangkan dengan hirisan sengkuang dan timun,kacang tanah kisar serta sotong kering dan sos.
Untuk sosnya
- Potong cili kering dan rebus selama 10 minit.
- Kisarkan cili kering bersama bawang putih dan air hingga halus.
- Tambahkan cuka, gula dan garam secukup rasa dan kacaukan sebati.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.
nota
- Saya menggunakan 5 keping tauhu putih keras yang di potong kepada kiub kecil sebelum di goreng.
- Tidak guna sotong kering dan menambahkan karot yang di hiris.
- Menggunakan tepung goreng serbaguna yang di campur sedikit air untuk adunan batternya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan