Salam bahagia buat semua....
Satu lagi dessert yang sedap di makan sejuk-sejuk dari dapur saya.Banyak pisang kat dapur tiada siapa yang makan dan sudah betul-betul masak.
Kena proses dulu harap-harap bila letak dalam peti sejuk akan ada orang yang berkenan nanti.Tak lain tak bukan tentulah saya sendiri yang tukang makannya.Mari kita tengok resipinya..
BANANA KARAMEL YOGURT
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 5 bii pisang masak
- 1 bekas yogurt(perisa pilihan)
- karamel
- kacang tanah tumbuk-untuk tabur
Cara buat karamel
- Panaskan 2 sudu besar gula di dalam non-stick pan sampai gula cair.
- Masukkan 3 sudu besar air panas secara perlahan-lahan dan biarkan karamel larut sebentar.
- Padamkan api dan sejukkan.
Cara menyediakan dessert
- Aturkan pisang di dalam bekas yang sesuai dan curahkan karamel di atas pisang tadi.
- Letakkan yogurt di atas pisang(saya guna yogurt blueberry) dan taburkan kacang tanah tumbuk.
- Sejukkan di dalam peti ais sebelum di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan