Isnin, 30 Julai 2012

PUDING LAICI DANGDUT

Salam bahagia buat semua...
Sejak akhir-akhir ini banyak betul tekanan yang berlaku di sekeliling kita baik di rumah atau di tempat kerja.Siang dan malam.Dan...ada satu tempat  yang saya rasa tak stress-makan puding yang sejuk-sejuk dan menulis blog!.

Hari ini saya paparkan satu lagi resepi puding yang enak dimakan sejuk semasa berbuka puasa iaitu,
Puding laici dangdut(kenapa ada perkataan dangdut tu saya tak pasti).Semasa membuatnya lupa pula nak kecilkan api semasa memasak puding sebab tu lah ia jadi berbuih-buih.Waa...asyik tak sopan -santun dan nak cepat saja bila berada di dapur.Resipinya dari blog Azlita tapi yang saya buat ni tak secantik beliau.Tapi tak apa la,yang penting ia sedap di makan

PUDING LAICI DANGDUT
Sumber:By : Kak Hanieliza
Rujukan : Azlita masam manis

Bahan-bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar-agar biasa ( agar-agar tali 28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici - asingkan air dan buahnya
  • 1 tin susu cair
Cara membuatnya
  • Masak agar-agar hingga mendidih.
  • Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. Jika guna agar-agar biasa, ( tali)  tapis dulu.
  • Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  • Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk-mangkuk kecil. Sejukkan sebentar.
  • Kemudian sejukkan dalam peti sejuk.
  • Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
*saya telah mengisar sedikit buah laici dengan susu cair sebelum di masukkan ke dalam agar-agar.

2 ulasan:

  1. puding laici ni berdangdut depan ni betul2 menggoncangkan iman...meleleh di buatnya..

    BalasPadam
  2. Nanti Adda buatlah untuk berbuka puasa ye!

    BalasPadam