Sekarang ni selalu saja masak sayur tumis air.Buat hari-hari dengan bahan yang berlainan.Ia tidaklah terasa jemu memakannya berbanding dengan sayur masak lemak.Saya pula jarang-jarang masak kuah lemak,jadi masak sayur sebegini selalu saja di buat hidangan pada waktu makan.
TUMIS TOFU TELUR DAN SAYURAN
Sumber;daridapursuzana
Bahan-bahan
- 2 batang tofu telur
- 3 helai daun kubis-di potong kecil
- 1 biji tomato-potong enam
- 2 tangkai sawi hijau
- 3 biji cili padi-diketuk
- 1 biji bawang besar-potong nipis
- 5 ulas bawang putih-di ketuk
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 biji telur-di pukul sedikit
- garam/gula secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk Maggi cukup rasa
- tofu telur di potong bulat kepada 4 keping(semuanya jadi 8 keping).Panaskan minyak dan goreng tofu telur sehingga perang.Angkat dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik baunya.Tambahkan air secukupnya untuk kuah .
- Masukkan pati ikan bilis dan serbuk lada hitam.
- Bila kuah mendidih masukkan telur dan kacau sekejap sayur sawi ,kubis dan cili padi.
- Sesuaikan rasa kuah sayurnya dengan maggi cukup rasa, garam dan gula jika perlu.Masukkan tomato dan tofu telur tadi dan padamkan api.
- Sedia untuk di hidangkan.
Suka sangat makan tofu telur......ratah2 aje.
BalasPadammemang sedap tofu telur ni.ia amat lembut sekali!
BalasPadam