Rabu, 28 Ogos 2013

PISANG BAKAR BERKEJU

As-Salam buat semua..
Dessert yang saya buat untuk berbuka puasa petang semalam dan ia adalah salah satu dari dessert kesukaan saya.Jika ada banyak pisang kat dapur pasti saya akan membuatnya.Nama glamernya Baked Cheese Banana.Kalau bosan makan pisang begitu sahaja,cubalah buat Pisang bakar berkeju ini.Rasanya sedap sangat..

PISANG BAKAR BERKEJU
Daridapursuzana

Bahan-bahan
5 biji pisang berangan atau apa-apa pisang pun boleh
coklat ganache atau sos coklat Hershey's
keju parut
sedikit serbuk kayu manis
sedikit gula perang/brown sugar
sedikit mentega


Cara membuatnya
  • Panaskan sedikit mentega di dalam kuali non-stick dan masukkan pisang.taburkan sedikit gula perang dan serbuk kayu manis di atas pisang.
  • Balikkan pisang di sebelah lagi dan taburkan juga sedikit gula perang dan serbuk kayu manis.Saya cuma gunakan secubit sahaja gula perang kerana pisang sudah manis.
  • Bila kedua-dua belah pisang berwarna perang,angkat dan letakkan di dalam pinggan sesuai.
  • Picitkan coklat ganache ataupun gunakan sahaja sos coklat Hershey's ke atas pisang dan seterusnya taburkan keju parut.
  • Sejukkan sebentar dan sedia untuk di hidangkan.

2 ulasan: