Hari nak hidangkan Apple cobbler ini yang sedap di makan sama ada suam atau sejuk.Lapisan bawah adalah campuran buah epal yang manis manakala lapisan atasnya adalah Cobbler mix yang rangup .
APPLE COBBLER
Sumber:Dapur Ibundo
Bahan A-Apple mix
2 biji epal besar
1 sudu besar tepung serbaguna
7 sudu teh gula
1.2 sudu teh jus lemon
Bahan B-Cobbler Mix.
3/4 cawan tepung gandum
3/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
secubit garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1/2 cawan buttermilk(1 sudu besar jus lemon/cuka campur dengan 1 cawan susu).
Cara membuatnya
- Campurkan semua bahan Apple mix dalam bekas bekas atau bekas tahan panas.Gaul rata.Biarkan selama 1/2 jam.
- Dalam mangkuk yang lain,campurkan tepung,baking powder,soda bikarbonat,garam,gula dan mentega.
- Dengan menggunakan hujung jari,gaul kesemua bahan hingga menjadi seperti bread crumbs.
- Masukkan buttermilk dan gaul rata .
- Tuang Cobbler mix ke atas Apple mix.Tidak perlu di gaul.
- Masukkan ke dalam oven yang telah di panaskan dalam suhu 200'C dan bakar selama 30 mInit atau hingga bahagian atas berwarna perang.
- Sejukkan dahulu sebelum di makan atau boleh di letakkan di dalam peti sejuk jika suka di makan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan