Ada beberapa jenis biskut yang saya telah cuba buat,dan salah satunya adalah Biskut oat emping jagung ini.Penggunaan oat dan emping jagung telah menjadikan biskut ini bertambah-tambah rangup lagi.
Let's try buat...
BISKUT OAT EMPING JAGUNG
Sumber:Majalah Saji Ogos 2013
Bahan A
100 gm mentega tanpa garam
1 sudu kecil esen vanila
70 gm gula aising
1 biji telur gred A
Bahan B
100 gm tepung gandum
2 gm serbuk penaik
30 gm tepung jagung
*semua bahan di atas di ayak bersama
120 gm emping jagung-di ramas kasar
100 gm oat
Hiasan:coklat masakan -di cairkan
Cara membuatnya
- Satukan dan pukul bahan A hingga kembang.
- Masukkan bahan ayak,emping jagung dan oat.Uli hingga menjadi doh.
- Bulatkan adunan menjadi bebola kecil.Aturkan dalam dulang yang digriskan mentega.
- Bakar selama 20 minit dengan suhu 180'c.Hias dengan coklat cair apabila biskut sudah sejuk.
salam perkenalan...
BalasPadamwah biskut...
mcm nk raya rasanya bila tgk biskut ni...
Thanks,memanjangkan silaturrahim di alam dapur maya ini.
Padam