Ahad, 11 Januari 2015

MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES

 As-Salam ....
Sudah beberapa hari tidak menulis di sini kerana sibuk dengan tugasan dan persediaan anak-anak untuk memulakan sesi persekolahan yang baru.Saya mengambil cuti rehat selama 6 hari bermula semalam,saja nak merehatkan tenaga dan minda dari dunia hospital.Sekejap je tu.. lepas ni mesti rindu nak gi hospital semula tempat tumpah darah ku..err pembetulan,tempat tumpah darah orang!..jarang jumpa cerita indah di situ,sekarang kita kongsi cerita indah di dapur.titik.
Kembali semula di dapur...
Brownies ini sesuai dengan namanya,teksturnya lembap dan lembut sahaja.Resepi sebenar menggunakan topping di atasnya tetapi saya tidak meletakkannya kerana tiada bahan pada masa kejadian cuma di tabur coklat cip sahaja.Let's try baking...

MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES
Sumber:Sinar Kehidupanku  thanks

Bahan A
1 cawan mentega cair/minyak masak.
2 cawan gula perang
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
1/2 -1 sudu kecil nescafe-bancuh dengan air panas
2-3 sudu besar jus sunquick oren

Bahan B-kacau rata dengan whisk
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur gred B

Bahan C
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'c selama 10 minit
  • Kacau bahan A supaya sebati
  • Masukkan bahan B dan kacau rata
  • Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati
  • Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.Masukkan adunan brownies dan tabur coklat cip.
  • Bakar selama 45-50 minit sehingga masak. 
  • Sejukkan brownies terlebih ddahulu dan salutkan dengan krim coklat.
Topping coklat
250 gm coklat masakan
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil susu cair

Cara membuatnya
  • Panaskan coklat di dalam bekas tahan panas secara double boiler.
  • Bila coklat sudah cair,tutup api dan masukkan mentega.kacau sebati
  • Masukkan susu cair dan kacau lagi.
  • Curahkan pada brownies dan hias mengikut kesukaan.

1 ulasan: