Kerabu beko versi kelantan.Buah beko rasanya pahit sedikit,tapi selepas di olah buat kerabu best pula bila di gandingkan dengan Nasi putih dan Ikan goreng atau Ikan masin.Makan begitu saja pun sedap juga.Bertambah-tambah nasi lah hidangan tengahari.Buah beko perlu di layur dahulu hingga lembut sedikit sebelum di jadikan kerabu atau boleh di celur saja.Saya memilih cara layur kerana aromanya.Gambar Buah Beko..pinjam kat Google.
Olahan:daridapur suzana
Bahan-bahan
2 keping buah beko
2 ekor ikan selayang/kembung-di bakar
2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar budu
1 sudu besar lada hitam biji
2 biji cili padi-potong halus
jus limau nipis
gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Layur buah beko hingga lembut dan bakar ikan.
- Basuh buah beko di bawah air mengalir untuk keluarkan kesan hitam pada kulitnya
- Potong buah beko nipis-nipis dan ketepikan .
- Tumbuk bawang merah dan lada hitam hingga hancur.
- Ambil isi ikan bakar dan tumbuk lagi bersama bawang.
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk,tambah santan,kerisik,budu serta sedikit jus limau nipis dan gula secukup rasa.
- Taburkan cili merah di atasnya.
- Sedia untuk di hidangkan.
Wah sedapnya...bako rebus cicah budu pun sedap..buat kerabu lg sedap
BalasPadamsedap kan cheq Da..cicah budu memang best!
Padam