Masak Lala untuk abang Amzar..masih menggunakan sos Mae Pranom.
Cuba buat resepi lain pula.Best juga makan dengan nasi atau makan begitu saja.
Rasanya masam- manis di tambah pula dengan bau harum daun pudina.
Let's try masak.
LALA SOS THAI
Bahan-bahan
1 kg.Lala
3 sudu besar cili kering kisar
1/2 labu bawang besar-dadu
3 ulas bawang putih-cincang
1/2 inci halia-cincang
2 batang serai-di ketuk.
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan sos Mae Pranom/sos cili thai
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1 biji cili merah-potong halus
1 sudu besar serbuk cukup rasa Maggi
1 susu teh serbuk lada hitam
daun pudina
minyak canola untuk menumis
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dalam kuali non- stick.
- Masukkan bawang besar,bawang putih dan halia dan serai.Tumis sampai naik bau.
- Masukkan cili kering kisar dan tunggu hingga cili masak baru di masukkan sos cili dan sos tiram.
- Masukkan lala dan gaul rata dan letakkan tutup kuali.
- Bila semua lala telah terbuka,masukkan Sos Mae Pranom,serbuk cukup rasa ,serbuk lada hitam dan jus limau nipis.Gaul rata.
- Akhir sekali taburkan cili merah dan daun pudina.
- Sedia di hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan