Main masak-masak hari ini..
Banyak lagi stok pasta yang saya tak buat duk tersimpan dalam kabinet dapur.
Kalau masak pun,ambil sikit-sikit saja sebab tu lambat habis.
Nak buat banyak,tetamu dapur tak ramai pula.
Apapun memasak perlu di teruskan juga.
Resepi pasta kali ini dari Tasty/FB
Let's try buat
ONE-POT LEMON GARLIC PASTA
Bahan-bahan
240 gm pasta Linguine
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar butter
4 ulas bawang putih-cincang halus
1 sudu teh crushed red pepper
500 gm shrimp -buang kulit
garam dan serbuk lada hitam
1 sudu kecil dried oregano
4 cawan baby spinach
6 sudu besar butter
2 sudu besar parsli cincang
1/4 cawan parmesan
1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya
- Rebus pasta sampai masak dan toskan.
- Panaskan minyak zaitun dan butter.
- Masukkan bawang putih cincang dan tumis sampai naik baunya.
- Masukkan crushed red pepper dan udang.
- Tambahkan serbuk lada hitam,dried oregano dan garam secukup rasa.
- Masukkan baby spinach dan pasta .
- Gaul hingga rata.
- Kemudian masukkan 6 sudu besar butter,parmesan dan parsli cincang dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan jus lemon.Kacau rata dan bolehlah di angkat.
Nampak sedap! Mesti cuba :)
BalasPadamcuba lah meme sedap!..
Padam