Try buat kuih dulu-dulu pulak sebab ada banyak stok kelapa parut muda dalam peti ais.
Kalau kena cara buatnya,kuih ni ada lubang kat tengah.
Sebab tu di namakan Kuih lompang agaknya.
Let's try buat.
KUIH LOMPANG
Bahan-bahan
1 cawan gula melaka -hancurkan
1/2 cawan gula pasir
4 sudu besar kicap manis
1 helai daun pandan
3 1/4 cawan air
*masak sampai gula larut dan sejukkan.
1 sudu besar kapur makan
1/4 cawan air
*campurkan keduanya dan biarkan sampai mendak.
*ambil 1/2 sudu besar
1 1/4 tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
- Kacau rata dengan 1/2 sudu besar air mendakan kapur makan dan bahan yang telah di sejukkan tadi.Tapiskan.
- Panaskan kukusan dan oles acuan dengan sedikit minyak dan kukus acuan 5 minit dengan api besar.
- Teknik ini untuk dapatkan lompang di tengah.
- Tanpa alihkan acuan,masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 20 minit guna api besar untuk dapatkan lubang di tengah.
- Bila masak,hidang dengan kelapa muda parut yang di campur sedikit garam.
sedapnyer...
BalasPadam