Ini adalah Ayam black pepper yang saya masak untuk hidangan sahur Ramadhan pertama.
Waktu dinihari makan Ayam black pepper panas-panas sedap juga.
Tambahan pula baru hari pertama,selera tengah ok lagi..
Ini adalah Ayam black pepper versi saya.
Let's try masak.
AYAM BLACK PEPPER
Bahan-bahan
1 keping dada ayam saiz besar
1 sudu besar black pepper-tumbuk kasar
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 labu bawang besar-potong nipis
3 ulas bawang putih-cincang halus
1 sudu teh serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar jus lemon.
1 cawan air
1-2 sudu teh tepung jagung
1/2 kiub pati ayam
Cara membuatnya
- Potong dadu dada ayam dan ketepikan.
- Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
- Masukkan sos cili,sos lada hitam dan sos tiram dan gaul rata.
- Tambah air dan biarkan kuah mendidih.Tambahkan kicap manis.Jika ingin kuah banyak,tambahkan air lebih.
- Masukkan kepingan ayam dan serbuk lada hitam,gula,kiub pati ayam dan serbuk cukup rasa.
- Renehkan dengan api perlahan.
- Akhir sekali bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
- Tambahkan ke dalam kuah bersama jus lemon dan gaul rata.
- Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat
Boleh cuba ni nanti...tq ya..salam singgah sini...moh la ke blog saya https://cararesepi.blogspot.com/. klu tak kisah masukkan lah blog saya dalam senarai bloglist awak ya...hihi
BalasPadamok..nanti saya melawat.Thanks
Padam