Ok..Ayam Masak Tempoyak ni baru pertama kali cuba.
Bagi taste saya...rasanya sedap dan membuka selera.
Lain kali kena buat lagi.
Ok let's try masak
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam-potong kecil
1 cawan tempoyak -campur 1/2 cawan air.
3 tangkai cili padi-potong kecil /ikut suka pedas
4 ulas bawang merah besar /1 labu bawang besar
1 labu bawang putih
4 batang serai-di titik
garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Kisar bawang putih dan bawang merah dengan 1 cawan air.
- Panaskan minyak untuk menumis
- Masukkan bawang kisar ke dalam kuali dan biarkan bawang masak.
- Masukkan ayam,serai dan cili padi serta tambahkan sedikit air.
- Biarkan mereneh dengan api perlahan hingga ayam masak..
- Masukkan tempoyak dan biarkan mereneh lagi hingga kuah kelihatan pekat.
- Tambahkan garam dan perasa jika perlu.
- Bila kuah tempoyak kelihatan pekat dan sedap,boleh lah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan