Salah satu dari Italian dessert yang sangat sedap ni.
Boleh juga di gunakan buahan segar lain seperti strawberi,mangga dan dragon fruits.
Semua pun sedap bila di makan sejuk-sejuk.
Tak kisah lah musim hujan pun
Craving for dessert heaven gitu..
Let's try buat
KIWI PANNA COTA
Bahan-bahan
3 cawan krim putar
gula secukup rasa
1 1/2 sudu besar gelatine
5 sudu besar air panas
2-3 titis esen vanila
untuk puri kiwi
4 biji kiwi
sedikit air
3 sudu kecil gula
sedikit jus lemon
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya
- Masukkan gelatine ke dalam air panas.Kacau hingga larut.
- Masak krim putar dengan gula menggunakan api perlahan hingga berbuih kecil.
- Masukkan esen vanila.
- Tuang ke dalam bekas sesuai
- Masukkan ke dalam peti ais hingga ia benar-benar set(anggaran 4-5 jam)
Kisar kiwi dengan gula dan air yang minimun.(kalau guna mixer tidak perlu tambah air)
masukkan jus lemon.
Tuangkan ke atas Panna cota yang telah set.
Sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan