Selasa, 17 Disember 2019

AMERICAN CHOCOLATE CAKE


Assalam buat semua.. 
Kali ini resepi Kek coklat yang pernah sekali saya buat dulu.
Ianya di buat sempena harijadi Azim dan dia request nak topping yang simple sahaja.
Saya cuma letak Coklat ganache,coklat rice,sedikit Almond nibs dan hirisan coklat bar di tepinya.
Okay,let's try baking.

AMERICAN CHOCOLATE CAKE.

Bahan A
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
2 suud teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
1 1/4 cawan gula kastor
2 biji telur gred A
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 sudu teh serbuk nescafe
1 cawan air panas

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 160'c dan lapik loyang dengan baking sheet.
  • Ayak tepung dengan serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.
  • Ketepikan seketika.
  • Masukkan kesemua bahan B ke dalam pengadun dan putar seketika supaya semua bahan bercampur.
  • Masukkan tepung yang di ayak tadi(bahan A) sedikit demi sedikit ke dalam bahan B dan kacau sebati.
  • Seterusnya masukkan air bancuhan nescafe kemudian kacau rata.
  • Tuang adunan ke dalam loyang pilihan.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 160'c selama 45 minit bergantung kepada oven masing-masing.
  • Bila sudah masak,sejukkan seketika sebelum di letak topping.
Topping mudah
300 gm coklat masakan-potong kecil
200 gm whipping cream
1 sudu besar mentega

Panaskan whipping cream hingga mendidih sedikit dan matikan api.
Masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair sebati.
Masukkan mentega dan gaul rata.
Curahkan perlahan-lahan ke atas kek coklat yang telah sejuk.
Hiaskan ikut kreativiti sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan