Rabu, 22 Januari 2020

KEK PANDAN GULA MELAKA

 Assalam buat semua..
Kali pertama saya buat Kek Pandan ni untuk jamuan perpisahan dua orang kawan setugas yang di tukarkan ke tempat bertugas baru.
Emee Suhaile dan Wan Mohd Rawandi-Selamat bertugas di tempat baru.
Sebelah kek drizzle Karamel gula melaka
Sebelah lagi drizzle Karamel gula melaka yang di campurkan dengan sedikit krim putar.
Kek ni sedap sebab ia ada rasa santan dan pandan serta gula melaka.
Satu gabungan rasa yang sepadan.
Let's try baking.

KEK PANDAN GULA MELAKA

Bahan A
170 gm mentega
150 gm.gula kastor
3 biji telur

Bahan B-ayak sekali
250 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil garam halus

 Bahan C
1 cawan santan kotak dan 1 sudu besar cuka-campur dan kacau rata.
(biarkan selama 15 minit )
1-2 sudu besar pandan emulco
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya

  • Pukul mentega hingga sebati dan masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
  • Masukan telur sebiji demi sebiji sambil terus di pukul.
  • Masukkan bahan kering B di selang seli dengan bahan C.
  • Mulakan dengan bahan kering dan di akhiri dengan bahan kering juga.
  • Panaskan oven pada suhu160'c atau mengikut jenis oven masing-masing.
  • Bakar selama 40-45 minit hingga masak.
  • Sejukkan di atas redai kek.
Cream Cheese Buttercream
Bahan
150 gm krim putar
100 gm cream cheese
60 gm gula aising
1/4 cawan serbuk santan

Cara membuatnya

  • Pukul cream cheese bersama gula aising hingga sebati dan kembang.
  • Masukkan krim putar dan serbuk santan.
  • Teruskan pukul hingga aising kembang,ringan dan gebu.
  • Siap untuk di gunakan.
Karamel gula melaka
50 gm gula melaka
1 sudu kecil serbuk gula merah-untuk bagi warna gelap
1 helai daun pandan
1 sudu besar gula kastor
1/2 cawan air

Cara membuatnya

  • Satukan kesemua bahan dan masak hingga gula larut dan jadi pekat.
  • Jika kurang pekat,campurkan 1 sudu teh tepung jagung yang di bancuh dengan sedikit air.
  • Masak sekejap lagi hingga pekat.
  • Sejukkan dahulu sebelum drizzle di atas kek.
Cara menghias kek
  • Sapu nipis cream cheese buttercream di atas permukaan kek.
  • Paipkan buttercream guna nozzle pilihan di atas kek.
  • Drizzle karamel gula melaka di atas kek.
  • Hiaskan dengan potongan kecil daun pandan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan