Macam-macam resepi dah saya cuba masak Ikan Siakap ni.
Salah satunya Ikan Siakap masak Tomyam.
Rasanya yang masam-masam manis sesuai sahaja di makan buat hidangan tengahari.
Kalau time mood memasak tu datang,ada saja resepi baru yang saya cuba buat.
Kalau menepati selera nanti saya akan ulang lagi.
Begitu lah..try and error.
Let's try masak.
IKAN SIAKAP MASAK TOMYAM
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap sederhana besar
1 kiub pati Tomyam/1 paket pes Tomyam
1/2 labu bawang besar-di hiris
1 labu bawang putih-cincang halus
2 inci halia-hiris nipis
daun limau purut
cili padi-ketuk
1/2 kiub pati ayam
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau nipis
1 batang serai-di ketuk
2 biji asam boi merah
1biji tomato-potong kiub
akar ketumbar-di bersihkan
Cara membuatnya
- Bersihkan ikan,buang sisiknya,lumur dengan serbuk lada sulah dan lada hitam.
- Didihkan air dan masukkan ikan sekejap sahaja.Toskan*tujuan untuk buang rasa hanyir ikan.Jika suka masak terus,tidak perlu cara ini.
- Masukkan air ke dalam kuali besar(jika ikan di potong dua,boleh guna periuk saja) dan kesemua bahan lain.
- Tunggu hingga kuah Tomyam mendidih,baru masukkan ikan.
- Biarkan ia mendidih sekali lagi,masak dengan api sederhana.
- Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat.
- Sedia untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan