Rabu, 27 Julai 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE

 Hari ini dapat off sehari.Sebelah pagi gi beli barang dapur.Lepas tu terkejar-kejar(bukan berlari tapi dengan kereta..he..he) ambil anak dari sekolah.Sebelah petang pula kemas rumah dari pukul 3 petang sampai 7 malam baru siap separuh rumah,rasa macam nak pengsan.Sambil tu sempat lagi buat 2 biji kek yang Cik Tie tempah iaitu Kek coklat lembab.Saya guna gambar lama yang pernah di buat dulu.Kek ini pun di tempah oleh seorang kawan kat tempat kerja sempena hari perkahwinannya .

 Bahan -bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu besar cuka
  • 3 biji telur
  • 250 gm mentega
  • 1 sudu teh soda bicarbonat
  • 1/2 sudu teh baking powder 
  • 1 cawan serbuk koko
Cara membuatnya
  • Masak air,gula,mentega,koko ,susu cair dan cuka.
  • Adunan ini di sejukkan dahulu.
  • Pukul telur hingga kembang,kemudian masukkan gandum sedikit demi sedikit.
  • Bakar dengan suhu 180'C selama 1 jam (bergantung pada jenis oven masing-masing)
Topping
  • 200 gm. gula
  • 60 gm. koko
  • 250 ml. air
  • 25 gm. tepung jagung
  • 1 sudu besar kristal jelly
RESIPI ASAL:NIK JAHLAIWATI ISMAIL(MY PREN).TERIMAKASIH DAUN KELADI!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan