IKAN KERISI MASAK ASAM
Sumber:My kitchen
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kerisi (ikan lain pun boleh)
- 2 sudu besar cili kering
- 1 batang serai (dititik atau hanya dibelah dua)
- 2 inci lengkuas
- beberapa helai daun kesum
- beberapa helai daun kandis
- 3 biji bawang merah atau ( 1/4 biji bawang besar saiz kecil)
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping asam keping
- beberapa kacang bendi
- 1 biji tomato -potong empat
- garam dan serbuk cukup rasa
Cara membuatnya
- Masukkan lengkuas,bawang merah,bawang putih dan cili kering ke dalam pengisar dan kisar bersama air hingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air lagi untuk di buat kuahnya.Masukkan serai dan asam keping.
- Masak kuah hingga mendidih dengan api sederhana.Masukkan ikan kerisi,daun kesum,daun kandis dan kacang bendi.
- Tambahkan garam dan serbuk cukup rasa dan tunggu hingga ikan masak.Masukkan tomato dan sesuaikan rasanya.
- Biarkan sebentar dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan