Olahan:dari dapur suzana
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan cencaru(saiz sederhana)
- 4 ulas bawang merah -di hiris
- 2 ulas bawang putih- di hiris
- 1/2 inc.halia-hiris halus
- 2 lada hijau - dibelah
- 5 helai daun kari
- 5 biji jagung muda
- 2 sdb. rempah kari ikan Adabi-campur sedikit air
- 1 sdt. serbuk kunyit
- 2 sdb. air asam jawa
- 2 cawan santan
- 1/2 sdt. kiub ikan bilis
- garam gula secukupnya
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih serta daun kari hinga naik baunya.
- Tambahkan santan dan air jika perlu. Setelah kuah mendidih masukkan ikan cencaru.
- Tambahkan jagung muda,air asam jawa, kiub pati ikan bilis dan garam/gula.
- Sesuaikan rasanya dan tutup api. Siap di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan