Sabtu, 28 April 2012

KACANG BENDI TUMIS BILIS

KACANG BENDI TUMIS BILIS
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • kacang bendi
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sdb.ikan bilis-basuh dan toskan
  • 2 biji lada hijau-potong 
  • 4 biji cili api
  • 2sdb.sos tiram
  • 1 biji tomato-di potong
  • sos ikan -secukup rasa
 Cara membuatnya
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih ,ikan bilis dan cili padi.Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah di tumbuk tadi hingga naik baunya.
  • Masukkan sos tiram dan potong kacang bendi lalu terus di masukkan kedalam kuali.
  • Kacau hingga rata.Tambahkan sos ikan secukup rasa dan tomato yang telah di potong tadi.
  • Sesuaikan rasanya dan bila nampak kacang bendi hampir layu bolehlah di angkat dan di hidangkan.
*Kacang bendi tidak boleh di potong awal untuk mengelakkan dari berlendir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan