SOTONG SANTAN PEKAT
Sumber:Sinaran menu.blogspot
Bahan-bahan
- 10 ekor sotong
- santan pekat(biji kelapa)
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 2 biji cili hijau
- 1 helai daun kunyit
- garam/gula-secukup rasa
- 1 keping asam keping
- 2 biji terung bulat potongan bawang besar dan cili merah
Cara membuatnya
- Sotong di basuh bersih.Buang kulitnya,di potong bulat dan toskan.
- Kisar semua bahn kecuali daun kunyit
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar tadi hingga garing.Masukkan santan.Biar sampai kuah mendidih dan kacau selalu.
- Bila kuah dah betul-betul mendidih,masukkan pula sotong.Kacau dan biarkan sotong sebati dengan kuah dan sotong mendidih di dalam kuah.
- Masukkan juga daun kunyit yang di potong halus.Tambahkan asam,garam dan gula secukup rasa.Masak hingga kuah agak pekat.
- Masukkan potongan terung,bawang dan cili merah tadi.Masak hingga terung agak sedikit lembut tapi jangan sampai lembik.Biarkan kuah mendidih sebentar lagi.
- Tutup api siap untuk di hidangkan.
nota:
- saya tidak membuang kulit sotong semasa memasak sotong ini.
- menggantikan daun kunyit dengan daun limau purut dan tidak menggunakan terung.
- menambahkan 2 sudu besar cili kering kisar kedalam bahan tumisan dan menambahkan hirisan tomato.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan