Sabtu, 26 Mei 2012

SOTONG SANTAN PEKAT


SOTONG SANTAN PEKAT
Sumber:Sinaran menu.blogspot

Bahan-bahan
  • 10 ekor sotong
  • santan pekat(biji kelapa)
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 2 biji cili hijau
  • 1 helai daun kunyit
  • garam/gula-secukup rasa
  • 1 keping asam keping
  • 2 biji terung bulat potongan bawang besar dan cili merah
Cara membuatnya
  • Sotong di basuh bersih.Buang kulitnya,di potong bulat dan toskan.
  • Kisar semua bahn kecuali daun kunyit
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar tadi hingga garing.Masukkan santan.Biar sampai kuah mendidih dan kacau selalu.
  • Bila kuah dah betul-betul mendidih,masukkan pula sotong.Kacau dan biarkan sotong sebati dengan kuah dan sotong  mendidih di dalam kuah.
  • Masukkan juga daun kunyit yang di potong halus.Tambahkan asam,garam dan gula secukup rasa.Masak hingga kuah agak pekat.
  • Masukkan potongan terung,bawang dan cili merah tadi.Masak hingga terung agak sedikit lembut tapi jangan sampai lembik.Biarkan kuah mendidih sebentar lagi.
  • Tutup api siap untuk di hidangkan.
nota:
  • saya tidak membuang kulit sotong semasa memasak sotong ini.
  • menggantikan daun kunyit dengan daun limau purut dan tidak menggunakan terung.
  • menambahkan 2 sudu besar cili kering kisar kedalam bahan tumisan dan menambahkan hirisan tomato.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan