Di kelantan,Ubi keledek goreng di kenali juga sebagai Kaki ayam,mungkin sebab bentuknya yang di potong panjang-panjang begitu nampak macam jari ayam.Best makan panas-panas,rangup sahaja.Ia biasanya di jual di tepi-tepi jalan(street food)bersama dengan pisang goreng atau bersama makanan goreng lain yang di celup tepung.
UBI KELEDEK GORENG aka KAKI AYAM
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan(tiada sukatan)
ubi keledek oren-potong jejari nipis
tepung beras
air
sedikit garam
serbuk kunyit
Cara membuatnya
- Campurkan tepug beras,garam, serbuk kunyit dan tambahkan air sedikit demi sedikit.
- Adunan baternya tidak boleh terlalu cair.Gaul rata.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam.
- Bila minyak sudah panas,masukkan jejari keledek ke dalam adunan bater dan goreng sehingga garing.
- Balik-balikkan dan nampak garing bolehlah di toskan di atas paper towel
- Sedia untuk di hidangkan.