Selalunya kalau ada beras pulut hitam kat dapur,saya selalu buat Bubur pulut hitam.Tapi kali ini saya try buat cara lain pula untuk di makan semasa berbuka nanti.Let's try buat..
PULUT HITAM PATI SANTAN
Olahan:daridapur suzana
Bahan-bahan
3 cawan pulut hitam
3 keping gula melaka
5 cawan air
500 ml pati santan
2 helai daun pandan
secubit garam
Cara membuatnya
- Basuh pulut hitam dan toskan.
- Masukkan air,daun pandan dan pulut hitam ke dalam periuk dan rebus sampai empuk.
- Tambahkan lagi air jika perlu dan rebus sehingga pulut hitam jadi kembang seperti dalam gambar.
- Bila sudah kembang,baru masukkan gula melaka dan kacau rata.Tambah sedikit garam
- Bila masak,sejukkan.
- Panaskan pati santan dan tambahkan secubit garam.Tidak perlu hingga mendidih.
- Semasa menghidang,sendukkan pulut hitam ke dalam mangkuk dan curahkan pati santan di atasnya.
- Sedia untuk di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan