Bulan puasa ni masak yang ringkas-ringkas dan buatnya pun sikit sahaja takut membazir.Lagipun hanya abang Amzar saja yang makan sotong,yang dua orang lagi tu tak makan sotong.Resepinya pun mudah dan tidak memerlukan bahan banyak sangat.Untuk mengelakkan sotong jadi liat ia tidak boleh di masak lama sangat.Let's try masak..
SOTONG GORENG KUNYIT
Olahan:daridapur suzana
Bahan-bahan
5 ekor sotong saiz sederhana
1/2 labu bawang besar-potong nipis
4 helai daun limau purut
3 tangkai batang ketumbar-potong 1 inci
3 ulas bawang putih-di hiris
serbuk lada hitam
serbuk cukup rasa
serbuk kunyit
minyak canola
Cara membuatnya
- Bersihkan sotong dan potong bulat.Gaulkan dengan bawang besar,bawang putih,serbuk kunyit ,serbuk lada hitam dan serbuk cukup rasa.
- Perapkan dengan bahan-bahan di atas selama 15 minit.
- Panaskan sedikit minyak canola dan goreng sotong dengan api sederhana.
- Masukan daun limau purut dan batang ketumbar dan kacau rata.
- Goreng sebentar sahaja dan bolehlah di angkat.
Saya... kalau ada sotong memang banyak kali fikir nak masak apa, sebab seisi keluarga suka sotong goreng salut tepung saja, balik2 goreng begitu...mmmm nampaknya tak bertambahlah resepi sotong saya he he heee...
BalasPadamBetul tu...kalau anak-anak suka memang yang tu saja kita nak buat kan Amie.suka tengok bila dihabiskan dengan berselera.
Padam