Ubi kayu kukus ni biasa di buat oleh orang dulu-dulu.
Kiranya resepi nostalgia zaman muda la ni☺.
Resepi dulu-dulu.,sukatan bahan-bahan main pakai agak jer.
Makan dengan kelapa muda parut bersama secawan nescafe panas sambil tengok hujan turun.What a feeling!..
Masa hujan minggu lepas dapat ubi kayu ni dari kawan lama saya, Noriana.
Saya parut dan simpan dalam freezer.
Tunggu hujung minggu baru boleh main masak-masak.
Let's try buat
UBI KAYU KUKUS
Bahan-bahan
ubi kayu-di parut
gula merah hancur(dalam pek) atau gula melaka-di parut
kelapa muda parut
garam /gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Panaskan pengukus sampai air mendidih
- Gaulkan ubi kayu parut bersama sedikit garam dan gula merah hancur.
- Kalau inginkan lebih atau kurang manis letak gula merah ikut citarasa masing-masing.Yang saya buat seperti dalam gambar di atas tidak berapa manis.
- Kukus sehingga masak-ubi kayu parut bertukar warna jernih.
- Sementara itu gaulkan kelapa muda parut bersama sedikit garam dan gula.
- Bila masak makan ubi kayu kukus bersama kelapa muda.
Ini kalau makan satu dulang depan TV, ish! hee..hee...
BalasPadamBest kan..satu dulang pun tak sedar dah termakan...
Padam