Nugget ayam homemade ini rasanya memang sedap..
Walaupun tidak setanding dengan nugget readymade
Tetapi rasanya tidak mengecewakan
Boleh di buat banyak-banyak dan keep frozen sahaja.
Anak-anak saya amat sukakannya
Boleh di goreng bila-bila masa dan di makan panas-panas.
Musim hujan ni agak laku juga.
Let's try buat
Bahan-bahan
400 gm isi ayam
1/2 batang karot-di parut
1 biji bawang besar-cincang
1 bij telur ayam
1 1/2 tepung ubi/tepung jagung
2 sudu besar serbuk roti
1 kiub pati ayam
Bahan salut
tepung ubi
telur di pukul ringan
serbuk roti
Cara membuatnya
- Masukkan kesemua bahan dalam pengisar.
- Ratakan ke dalam bekas empat segi dan kukus hingga masak.Sejukkan
- Potong bentuk jejari/bentuk kesukaan
- Campurkan telur,tepung ubi dan gaul rata
- Panaskan minyak dan celup jejari nugget ke dalam adunan telur .
- Salutkan dengan serbuk roti.
- Goreng hingga garing
- sedia di makan dengan sos pilihan
*Boleh juga dibuat bentuk bulat,tigasegi atau empatsegi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan