Isnin, 29 Jun 2020

SAMBAL UDANG BERSANTAN


Assalam buat semua
Sudah empat hari bercuti dan esok saya kembali bertugas seperti biasa.
Hari in sempat la main masak-masak.
Buat sebiji Kek Swiss Roll Coklat untuk Azim,sebiji Puding Santan Ros untuk my bodyguard dan Roti Sarang Lebah untuk diri sendiri.
Untuk makan tengahari sampai petang,masak udang ni sahaja.
Di rumah ini tak masak di waktu malam dan tiada makan malam.
Sesiapa yang terasa lapar,ejas sendiri sebab tukang masak menulis dan membaca di waktu malam.
Itulah me time saya.
Ok..let's try masak

UDANG SAMBAL SANTAN

Bahan
1/2 kg.udang saiz sederhana
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan minyak
1 sudu besar air asam jawa
1/2 keping kecil gula melaka-cincang 
4 helai daun limau purut
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
2 batang serai-titik

Bahan kisar
15 biji cili kering besar(kurang pedas)
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
6 ulas bawang putih

Cara membuatnya

  • Bersihkan udang dan toskan.Gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
  • Goreng sekejap dan toskan minyak.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik baunya
  • Masukkan sos tiram,sos plum,sos cili,daun limau purut,gula melaka dan serai.
  • Masukkan santan dan sedikit air.Kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan udang dan gaul rata.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehh lah di hidangkan.
  • Taburkan batang daun ketumbar jika suka.

Ahad, 21 Jun 2020

KEK VANILA BUTTERSCOTCH

Assalam buat semua..
Hari ini saya cuti,jadi dapatlah menulis resepi di sini.
Macam biasa la sekarang ni,foto dah bertimbun dalam galeri tunggu giliran nak masuk blog.
Beratur juga lah sama macam norma baru kehidupan sekarang.
Di mana saja ada orang beratur melatih diri menjadi penyabar.

Kek ni sangat sedap untuk selera saya tapi tu lah manis sikit kat krim butterscotchnya.
Let's try baking.

KEK VANILA BUTTETRSCOTCH

Bahan
200 gm tepung naik sendiri/SRF
6 biji telur gred A
150 gm.gula kastor
1 sudu besar ovalette
3  sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan susu segar
3 sudu besar susu tepung

150 gm.butter-cairkan

Hiasan
Krim putar
krim butterscotch
Cashewnuts honey/salted caramel(readypack)-di hancur kasar

Cara membuatnya.

  • Panaskan oven pada suhu150'c.
  • Ayak tepung dan masukkan kesemua bahan kecuali mentega cair.
  • Putar sampai putih,gebu
  • Masukkan mentega cair dan kaup-balik dengan whisk.
  • Alas loyang 9x9 dengan baking paper.
  • Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan ratakan.
  • Bakar kek selama 40-45 minit dengan suhu 150'c(oven saya).
  • Bila masak,keluarkan dari loyang dan sejukkan.
Topping
Putar krim putar hingga kaku.
Paipkan ke atas kek ikut kreativiti masing-masing

Sos Butterscotch
3 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
3/4 cawan krim putar

Cara membuatnya
  • Cairkan gula perang di atas api sederhana.
  • Bila dah semua larut,masukkan mentega.
  • Akhir sekali masukkan krim putar dan kacau rata.
  • Sejukan sebelum di paipkan di atas kek.
Cara hias ke
Paipkan krim putar.
Paipkan krim buttertscotch dan tabur cashewnuts hancur.
Sedia untuk di hidang.

Selasa, 16 Jun 2020

PUDING LUMUT

Assalam buat semua..
Baru sahaja pulang dari bertugas syif malam,mata masih belum mengantuk.
Saya kongsikan satu resepi puding yang mudah ini,sangat sedap di makan sejuk-sejuk.
Jika tidak menggunakan acuan,boleh juga di bekukan dalam bekas empat segi kemudian di potong.

Sedikit tips dari penulis resepi,Puan Diana Khalifa/My Resepi.
Ramas kelapa parut dengan telur dan daun pandan untuk hilangkan hanyir telur.
Baru lah di perah dan tapis.
Kalau guna santan kotak,kisar sekali dengan daun pandan,kemudian tapis.
Ketebalam Puding Lumut bergantung kepada jumlah berapa biji telur yang di gunakan.
Fungsi garam untuk menambahkan lemak santan dan gula batu untuk puding nampak berkilat dan tidak berair.
Bagi dapatkan Puding Lumut yang cantik,tuang campuran santan bila agar-agar dah mendidih.
Biarkan sekejap,bila dah mendidih kacau dalam 1 minit(sampai adunan santan nampak berketul).
Padam api dan berhenti kacau.

Saja saya nak test acuan puding yang di beli oleh ketua isi rumah masa PKP yang lepas.
Let's try buat

PUDING LUMUT

Bahan
1 pek agar-agar tali/20 gm.
200 ml santan kotak/1/2 biji kelapa parut
7 helai daun pandan-kisar dengan1/2 cawan air
3 senduk sederhana gula/ikut suka manis sendiri
2 biji telur
6 cawan air
sedikit garam
pewarna hijau
1 sudu makan gula batu

Cara membuatnya

  • Perah santan bersama telur dan air daun pandan.
  • Campurkan perahan santan dengan pewarna hijau dan garam.
  • Didihkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar.Masak hingga hancur.
  • Tambahkan gula batu dan sebati hancur,baru masukkan gula.
  • Biar adunan mendidih dan masukkan campuran santan tadi.
  • Kacau dalam anggaran 1 minit dan tutup api.
  • Tuang dalam acuan pilihan dan sejukkan.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.

Selasa, 9 Jun 2020

PUDING ROTI BUTTERSCOTCH

Assalam buat semua..
Masih lagi kita berada dalam bulan Syawal.
Semasa catatan ini di tulis,PKP-B sudah pun tamat dan bermula 10/6/2020 bermulanya PKP- P sehingga 31 Ogos 2020.
Semoga kita terus istiqamah untuk meneruskan hidup dalam norma baharu.
Virus ini ada di mana-mana,yang penting kita jaga kita .

Entri kali ini,saya buat Puding Roti Butterscotch yang mudah sahaja.
Di makan bersama Sos Kastard yang lemak-lemak sikit.
Roti Butterscotch dah sedia manis,jadi saya letak gula sedikit sahaja dalam puding dan sosnya.
Boleh di tabur dengan kismis ataupun coklat cip .
Dalam resepi ini saya menggunakan coklat cip dan cincangan prune kering.
Let's try baking.

 PUDING ROTI BUTTERSCOTCH DAN SOS KASTARD

Bahan
8 keping Roti Gardenia Butterscotch-carikkan
1 tin susu cair
2 biji telur gred A
1sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 sudu mentega cair

coklat cip/kismis/prune kering cincang

 Bahan Sos Kastard
2 cawan susu full cream
1 sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 cawan air
1/4 suud teh garam
1 sudu besar tepung kastard/ikut kepekatan yang di sukai

*Masak kesemuanya di atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga pekat sedikit dan sejukkan.

Cara mmebuatnya

  • Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  • Lengserkan bekas kaca tahan panas dengan mentega.
  • Susun roti dalam bekas kaca tahan panas selapis dulu.
  • Taburkan coklat cip dan prune kering/kismis.
  • Ambil bahan kuah dan curahkan di atas roti.
  • Buat lapis-lapis dan tabur coklat cip hingga roti habis.
  • Akhir sekali,tuang kesemua lebihan kuah,tabur coklat cip dan orune selebihnya.
  • Biarkan seketika supaya bahan kuah meresap dalam roti.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 150'c selama 20-30 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila masak,sejukkan dan di hidang bersama Sos kastard.

Sabtu, 6 Jun 2020

KUH PUTERI MANDI

Assalam buat semua..
Esok jam 1500,PM akan buat perutusan tentang PKP-B.
Semoga semuanya bertambah baik.
Kuih Puteri mandi adalah salah satu dari kuih tradisional Kelantan.
Dulu-dulu saya tidak berapa suka makan kuih ni dek terlalu manis untuk selera saya.
Bila dah berumur ni,baru ada hati nak cuba membuatnya.
Tapi selalunya saya akan ejas dia punya rasa supaya tidak terlalu manis.
Kelapa muda yang di gunakan ada dua rasa,di letakkan gula sahaja(putih) ataupun menggunakan Gula melaka(coklat).
Puteri mandi di buat warna -warni jika ada mood rajin macam saya ni,ataupun warna hijau atau putih sahaja.
Kuih Puteri Mandi ini agak popular dalam bulan puasa.
Sementara PKP yang masih berjalan ni,kuih yang tak pernah saya buat pun,saya cuba membuatnya.

Begitu lah..ada hikmahnya di situ.
Kelapa muda parut pula di ambil dari pokok Kelapa pandan di belakang rumah
Rasanya sedap dengan baunya yang wangi.
Let's try masak

KUIH PUTERI MANDI

Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh air kapur/pilihan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
air
pewarna pilihan

Bahan kuah
2 cawan kelapa parut muda
1 keping besar gula melaka
air secukupnya
gula dan garam secukup rasa
2 helai daun pandan

untuk merebus
air
2 helai daun pandan

Cara membuatnya
Bahan Kuah kelapa

  • Didihkan air,garam ,melaka dan daun pandan.
  • Masukkan kelapa muda parut dan kacau rata.
  • Tambah gula jika perlu dan masak dengan api sederhana sambil sentiasa di kacau.
  • Bila masak,ketepikan.
  • Didihkan air dan masukkan dua helai daun pandan.
  • Gaul semua bahan di dalam mangkuk kecuali air.
  • Masukkan air sedikit-sedikit sambil di gaul hingga dapat doh tak lekat di tangan.
  • Bahagikan kepada beberapa warna jika suka.
  • Gentel bentuk bulat kecil-kecil dan tekan di tengahnya sedikit.
  • Masukkan ke dalam air mendidih.
  • Bila timbul,angkat guna penapis dan masukkan ke dalam air biasa untuk elak ia melekat.
  • Buat sampai habis toskan kesemuanya.
  • Gaul rata kesemuanya di dalam kuah kelapa muda.
  • Sedia untuk di hidangkan.

Jumaat, 5 Jun 2020

IKAN MASAK TOMYAM

Assalam buat semua..
Macam-macam resepi dah saya cuba masak Ikan Siakap ni.
Salah satunya Ikan Siakap masak Tomyam.
Rasanya yang masam-masam manis sesuai sahaja di makan buat hidangan tengahari.
Kalau time mood memasak tu datang,ada saja resepi baru yang saya cuba buat.
Kalau menepati selera nanti saya akan ulang lagi.
Begitu lah..try and error.
Let's try masak.

IKAN SIAKAP MASAK TOMYAM

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap sederhana besar
1 kiub pati Tomyam/1 paket pes Tomyam
1/2 labu bawang besar-di hiris
1 labu bawang putih-cincang halus
2 inci halia-hiris nipis
daun limau purut
cili padi-ketuk
1/2 kiub pati ayam
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau nipis
1 batang serai-di ketuk
2 biji asam boi merah
1biji tomato-potong kiub
akar ketumbar-di bersihkan

Cara membuatnya
  • Bersihkan ikan,buang sisiknya,lumur dengan serbuk lada sulah dan lada hitam.
  • Didihkan air dan masukkan ikan sekejap sahaja.Toskan*tujuan untuk buang rasa hanyir ikan.Jika suka masak terus,tidak perlu cara ini.
  • Masukkan air ke dalam kuali besar(jika ikan di potong dua,boleh guna periuk saja) dan kesemua bahan lain.
  • Tunggu hingga kuah Tomyam mendidih,baru masukkan ikan.
  • Biarkan ia mendidih sekali lagi,masak dengan api sederhana.
  • Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat.
  • Sedia untuk di hidangkan.