Jumaat, 20 Mac 2020

CEKODOK PISANG

Assalam buat semua..
Hari ini saya tidak bertugas.Dapat cuti dua hari selepas habis dari
tugasan malam.
Pagi-pagi masuk dapur,ambil pisang frozen dan lembutkan.
Nak buat Cekodok Pisang.
Makan panas-panas boleh habis sepinggan ni.
Sumber: Majalah RASA
Let's try buat.

CEKODOK PISANG

Bahan-bahan
5 biji pisang saiz besar
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir(ikut manis sendiri)
1sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum

Cara membuatnya

  • Satukan kesemua bahan kecuali tepung gandum dan lenyek hingga sebati
  • Bila dah sebati,masukkan tepung gandum.
  • Gaul sekata bersama pisang tadi.
  • Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
  • Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi.
  • Goreng guna api perlahan hinga garing dan masak.
  • Angkat dan toskan.
Nota

  1. Marjerin untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila di goreng. dan menghalang minyak dari menyerap ke dalam Cekodok.
  2. Cekodok akan wangi dan akan mengekalkan rasa aslinya.
  3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana akan hangit dan tidak masak di dalam.
  4. Untuk hasil Cekodok yang cantik,hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak.
  5. Nanti ia akan sendiri membulat (jika bancuhan itu di buat dengan baik) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan