PUDING JAGUNG
Sumber:MyR
Bahan A
- 1 peket agar-agar tali
- 3 cawan air
- 3/4 cawan gula pasir(ikut manis masing-masing)
** Masak bahan di atas dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.Perlahankan api.
Bahan B
- 1/2 cawan tepung kastard
- 1 cawan air
- 1 tin jagung krim
- 1 cawan susu cair
- sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya
- Bancuhkan tepung kastard dengan air didalam periuk hingga larut. Hidupkan api perlahan.
- Masukkan jagung krim dan susu cair.
- Kacau campuran hingga memekat.Masukkan bahan A tadi dan sedikit pewarna kuning.
- Kacau lagi hingga puding pekat dan berkilat.Rasa manisnya dan tambah sedikit gula lagi jika perlu
- Angkat dari dapur dan tuangkan kedalam acuan pilihan
- Sejukkan sebelum di potong dan dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan