Jumaat, 27 April 2012

DORAYAKI BLACK FOREST


DORAYAKI BLACK FOREST
Sumber;Majalah Sedap-kudapan pilihan

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu makan madu
  • 20 gm.gula aising
  • 1/4 sdt.garam
  • 100ml.susu cair
  • 135gm.tepung gandum
  • 10 gm.serbuk koko
  • 1sdt.serbuk penaik
Bahan inti
  • 100gm. krim pekat manis/krim putar
  • 100gm.coklat masak hitam-kikis kasar
Cara membuatnya
  • Pukul ringan telur, madu,gula aising dan garam sehingga rata.
  • Tuangkan susu cair sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.
  • Tuangkan ke dalam adunan tepung gandum,serbuk koko dan serbuk penaik yang telah di ayak dan di kacau rata.
  • Sudukan di kuali anti lekat.Biarkan sehingga kembang,balikkan dan biarkan masak.
  • Sejukkan sebentar dan picitkan krim putar ke atasnya.Taburkan kikisan coklat masak.Tutup dengan dorayaki yang lain.Sedia untuk di makan.
**Setelah dipukul sejukkan semula krim putar supaya lebih tahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan