BISKUT MENTEGA KACANG
Sumber:Kak Cik/recipes.thanks
Bahan-bahan
- 300 gm. mentega kacang
- 250 gm. marjerin
- 185 gm gula kastor
- 185. gm gula perang
- 2 biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 350 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara membuatnya
- Pukul mentega kacang, marjerin, gula kastor dan gula perang sehingga kembang.
- Masukkan telur dan esen vanilla.
- Campurkan tepung,soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan mentega kacang tadi.
- Bentukkan doh menjadi bulat sebesar ibu jari dan letakkan di dalam loyang pembakar.
- Jarakkan setiap doh.Gunakan garfu yang telah dicelupkan ke dalam tepung dan lakarkan di atas doh tadi untuk meleperkannya.
- Bakar di dalam oven dengan suhu 175'C atau selama 15-20 minit sehinga keperang-perangan.
- Angkat dan biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan