
Resipi yang di 'perturunkan' hari ini ialah Tauhu udang
dari Blog Sinaran Menu.

TAUHU UDANG
Sumber:sinaranmenu.blogspot.com/
Terimakasih untuk Puan Ros.
Bahan-bahan
- 10 keping tauhu bentuk segi empat
- 10 ekor udang-di cuci bersih ,buang kepala
- 2 tangkai daun kesum-hiris halus
- 1/2 helai daun kunyit -hiris halus
- 1 tangkai daun pasli-hiris halus
- 1/2 biji bawang besar-mayang nipis
- 1 biji cili merah-potong halus
- 3 biji telur
- garam secukup rasa
- 1/2 sdk.lada sulah
- 2 cawan minyak masak
Cara membuatnya
- Buat lubang memanjang di atas permukaan tauhu dan korek keluar sedikit isinya.
- Dalam mangkuk,kacau telur bersama garam dan lada sulah.
- Masukkan bahan-bahan yang di hiris dan kacau sebati.
- Masukkan satu sudu kecil bancuhan telur ke dalam tauhu dan letakkan seekor udang.
- Masukkan lagi dalam 3 sudu bancuhan telur sehingga permukaan tauhu nampak penuh(jangan bimbang bila nampak telur meresap ke dalam tauhu dan kelihatan seperti kering).
- Buatlah sampai habis.Jika ada lebihan telur yang mengalir keluar dalam pinggan,masukkan semula ke dalam tauhu.
- Panaskan minyak dengan api sederhana.Masukkan sebiji tauhu secara perlahan.Gunakan 2 batang sudip,satu untuk menekan tauhu dan satu lagi untuk menyeduk minyak panas(lakukan dengan cepat) dan siram ke atas tauhu agar telur cepat masak.
- Bila telur di atas tauhu kelihatan masak,bolehlah balik-balikkan tauhu sehingga garing di semua bahagian.
- Masaklah sebiji-sebiji sampai habis.Siap untuk di hidang.
Nota(ubah-suai ikut cara sendiri)
- Telah memotong dua tauhu dan jadilah tauhu itu separuh, baru di letakkan udang(saya cuma membuat separuh dari bahan-bahan resipi ini).
- Telah menggantikan semua daun dengan daun sup/bawang.
- Isi yang di korek keluar,saya hancurkan dan masukkan ke dalam adunan telur.
- Menghidangkan tauhu udang ini dengan sos pencicah.
- Membuang kulit udang separuh,cuma ekor sahaja di tinggal kulitnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan