Resepi untuk hari ini adalah Daging mongolia/Mongolian beef yang pada kali pertamanya di makan semasa dinner kat Restoren Thai-Keng som.Pada mulanya saya tidak tahu bagaimana rasanya.Waiter mencadangkan supaya kami makan Daging mongolia kerana rasanya sedap.Memang betul seperti apa yang di beritahu olehnya.Anak-anak saya sukakannya.Kali ini saya cuba membuatnya lagi di dapur sendiri dengan versi saya dan di olah dari resepi yang saya jumpa semasa blog walking.
DAGING MONGOLIA
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
250 gm daging-hiris nipis
1/2 cawan tepung jagung
4 sudu besar kicap manis
*perapkan daging dengan bahan di atas
1 labu bawang bombay-hiris nipis
3 ulas bawang putih-cincang
2 cm halia-cincang
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 biji lada merah-potong nipis
sedikit bunga kubis-potong kecil
beberapa tangkai daun bawang-potong panjang
1/2 sudu besar serbuk lada putih
2 sudu besar gula/secukup rasa
2 sudu besar mentega
garam secukup rasa/jika perlu
1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
- Perap daging selama 1/2 jam.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging tadi hingga hampir masak dan angkat.Ketepikan minyak lebihan.
- Gunakan mentega dan tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan kesemua sos dan daging yang telah di goreng tadi serta bunga kubis.
- Tambahkan serbuk lada putih dan gula- secukup rasa dan garam -jika perlu (daging ini rasanya manis sedikit).
- Akhir sekali masukkan bawang besar,daun bawang dan lada merah.Gaul rata kesemuanya.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan