Selasa, 28 Oktober 2014

KEK ALUNAN KASIH

As-Salam buat semua..
Kek yang sudah lama orang buat,tapi baru sekarang muncul kat dapur maya saya.Resepi-resepi yang 'now trending' tak sempat saya nak kejar untuk membuatnya.Biarlah fenomena itu berlalu...aku masih di sini....he..he.Kek Alunan kasih ialah kek yang teksturnya tidak terlalu berat dan sedikit gebu.Sebelum di bakar,lapisan serbuk koko rata sahaja,tetapi bila masak ia jadi beralun.Let's try baking..

KEKE ALUNANA KASIH
Resepi asal:Puan Mastura Yasak(FB-Kongsi resepi)
Sumber:www.secubitgaramnor67.com thanks 

Bahan-bahan(loyang 8 inci)

250 gm mentega
1 1/2 cawan gula kastor   saya guna 1 cawan
5 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair
1 sudu teh baking powder
pewarna pilihan-kuning,hijau dan pink
serbuk koko secukupnya

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 160'c dan alas dasar loyang dengan baking sheet.
  • Pukul mentega dengan gula hingga kembang dan berkrim,masukkan esen vanila.
  • Tambah telur satu-persatu dan terus memukul hingga kesemua telur habis.Pukul lagi hingga adunan kembang dan ringan.
  • Ayak tepung dan baking powder,masukkan sedikit demi-sedikit ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair hingga habis.Putar hingga bergaul rata.
  • Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan setiap adunan dengan pewarna pilihan.
  • Mula-mula,masukkan adunan hijau dan ratakan.Ayakkan serbuk koko dengan penapis teh ke atas permukaan adunan hijau rata-rata.
  • Kemudian,masukkan pula adunan warna kuning dan ratakan.Ayakkan serbuk koko lagi.Ulang langkah yang sama dengan adunan pink.
  • Setiap lapisan adunan mestilah tebal sedikit supaya semasa meratakan setiap lapisan,serbuk koko tidak tertarik sama.
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 160'c selama 45 minit atau sehinga masak.

3 ulasan: