Sabtu, 26 September 2015

MEE BERKUAH STEAMBOAT


As-Salam buat semua..
Sambut Aidil Adha kat Kuantan-Kuala Lumpur tahun ni di rumah kakak dan abang dan jumpa Kakak Afiqah yang tak pulang bercuti.Nampaknya tahun ni beraya kat atas kereta sahajalah.Walaupun penat sedikit(macamlah saya yang memandu!) tapi bahagia juga dapat jumpa orang-orang yang masih dekat di hati kita!..dan yang penting ..saya dapat tengok awan dan hutan menghijau!. 

Saya postkan satu lagi resepi kesukaan saya iaitu Mee Hoon berkuah steamboat.Bahan-bahan untuk steamboat boleh di gunakan pelbagai jenis seafood yang dalam paket siap di jual di pasaraya.
Let's try masak..

Bahan-bahan
1 paket meehoon/mee kuning/kuay teow -celur dan toskan
pelbagai jenis seafood -crabstick,bebola ikan,bebola sotong etc.
1 cawan isi ayam
1 cawan udang
6 tangkai cendawan tiram -di siat kecil

Bahan tumis
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
*kisar bersama

4 sudu besar cili kering kisar 
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 kiub pati ayam 
2 biji telur
sayur kubis
minyak canola untuk menumis
garam/gula secukup rasa 

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang kisar hingga naik baunya.
  • Masukkan cili kering kisar dan masak lagi hingga cili masak.
  • Kemudian masukkan sos cili,sos tomato dan sos tiram
  • Tambahkan air secukupnya untuk kuah.
  • Masukkan isi ayam dan telur yang telah di pukul, sedikit.Tambahkan kiub pati ayam.
  • Bila kuah mendidih,masukkan udang,cendawan,pelbagai jenis seafood pilihan.Biarkan sehejap.
  • Tambahkan sayur kubis dan biarkan kuah mendidih.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Hidangkan bersama mee pilihan.

1 ulasan: