Selasa, 5 Januari 2016

KUIH TAKO NANGKA

As-Salam buat semua..
Best kuih ni makan time sejuk.Bau ulas nangka pun harum.
Saya tak berapa suka makan buah nangka.Tapi kalau di olah buat kuih atau pengat,barulah saya makan.
Biasanya di letak dalam acuan daun pandan
saya tak pandai bab -bab tu..tak ada seni melipat daun pandan..
jadi saya cuma letak dalam acuan kecil untuk puding sahaja
resepi dari www.azlitamasammanis
thanks.

KUIH TAKO NANGKA

Lapisan bawah
25 gm tepung Hoen Kwe kuning
25 gm tepung beras
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
6 ulas nangka-buang biji potong dadu

Lapisan atas 
25 gm tepung Hoen Kwe putih
2 cawan santan
secubit garam

Cara penyediaannya
  • Sediakan kotak pandan/acuan secukupnya.
  • Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali nangka ke dalam periuk.
  • Kacau rata.Kemudian masak atas api sederhana sehingga pekat.
  • Tutup api dan masukkan nangka.
  • Kacau sebentar.
  • Tuang adfnan ini ke dalam kotak pandan/acuan hingga ukuran setengah kotak.
  • Biarkan ia sejuk dan mengeras.Ketepikan.
  • Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata.
  • Masak di atas api sederhana sambil di kacau hingga ia pekat.
  • Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah.
  • Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan